Așa se face că în timp ce la noi culturile sunt compromise din cauza secetei, la vecinii noştri maghiari câmpurile sunt verzi întrucât sunt irigate cu apă din râul Mureş, în baza unui contract încheiat cu statul român.
Astfel, statul maghiar importă din țara noatrsă un milion și jumătate de metri cubi de apă la prețul de 35 de euro mia de metri cubi, spunautoritățile arădene.
”Îmi plânge inima când mă gândesc că ei fac minuni cu apă de la noi”, spune preşedintele Asociatia Ţăranul Nădlăcan, Gheorghe Porubszki.
„Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii. Pe care noi, din păcate, nu-l mai avem!”, mai spune acesta.
”Este printre cele mai mai bune pământuri. Este cernoziom. Printre cele mai bune pământuri din România şi din lume. Şi, totuşi, fără apă devenim deşert!”, declară cu amărăciune Gheorghe Porubszki.
La presiunea fermierilor din Arad, ministerul Agriculturii a alocat 25 milioane de euro pentru refacerea canalelor, însă până acum lucrările n-au început, și nu există o dată când vor începe.
”Investiţia, la nivelul actual, este la faza de licitaţie privind elaborarea expertizei tehnice şi a proiectului tehnic”, declară Traian Vlaicu, director ANIF Arad, potrivit observatornews.ro.
Anul acesta, 40 la sută din cele aproape 13.000 de hectare deţinute de fermierii din zonă sunt cultivate cu porumb. Investiţia se ridică de 6.000 de lei la hectar, însă pierderile sunt enorme, toată cultura e calamitată.
Până în 1990 toată România, inclusiv zona Aradului era împânzită de sisteme de irigaţii. Acum, din încrengătura de conducte şi pompe aproape că nu a mai rămas nimic.