In Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, a avut o întrevedere cu cei circa 70 de directori ai liceelor, școlilor generale și grădinițelor din Municipiul Iași. Discuțiile care au durat aproximativ 4 ore si la care au participat și reprezentanții conducerii Inspectoratului Școlar Județean Iași, au vizat asigurarea condițiilor pentru închiderea anului școlar 2021 – 2022, pregătirile pentru începerea în condiții optime a anului școlar 2022 – 2023, dar și găsirea soluțiilor pentru rezolvarea unor probleme administrative stringente.
”Mă preocupă în cel mai înalt grad ordinea și siguranța publică în incinta și în zona unităților de învățământ, așa că am invitat la întâlnire și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași prin inspector principal Budușan Monica , Inspectoratului Județean de Jandarmi prezent prin inspector general colonel Cosmin Chesaru și Poliției Locale prin director general Liviu Zanfirescu împreună cu care au fost abordate probleme punctuale, dar și diverse programe de prevenție, securitate in și inafara școlii.
Am ținut să îi ascult pe toți directorii unităților de învățământ și am notat peste 200 de probleme și solicitări, de ordin punctual sau general: necesitatea realizării de lucrări de reparații, consolidări sau modernizări, dotări diverse (mobilier școlar, calculatoare, laboratoare etc.), construirea de săli și terenuri de sport, modernizarea spațiilor de joacă, măsuri de ordine publică și fluidizare a traficului auto etc.
În contextul discuțiilor despre dezvoltarea infrastructurii sportive școlare, directorii de grădinițe au transmis aprecieri față de inițiativa noastră de a construi bazine de înot pentru preșcolari, dar au ridicat și o problemă spinoasă, aceea a proiectului Bazinului Olimpic al Universității Tehnice din zona Grădinari. Am explicat din nou că, după ce Primăria a încercat să preia proiectul de la Universitatea Tehnică, documentația s-a „împotmolit” la Ministerul Educației, asta de-a lungul mai multor guverne succesive, ceea ce demonstrează că oricât ar fi de bun un ministru, tot reușește cineva să îl blocheze… Am totuși speranța că domnul Sorin Cîmpeanu, unul dintre cei mai competenți miniștri ai Educației de după Revoluție, se va apleca asupra subiectului și va rezolva problema. În rest, din păcate, subiectul a fost excesiv de politizat de diverse persoane care se agață de tot felul de subiecte de interes, fără a face însă nimic util.
Ca o concluzie a discuțiilor cu directorii, sprijinită de municipalitate, coordonată de Inspectoratul Școlar și slujită de dascăli competenți și dedicați, Educația este o onorantă carte de vizită pentru orașul nostru, care se mândrește an de an cu rezultatele excelente la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dar și la olimpiadele naționale și internaționale, dar și o sursă de dezvoltare economică pentru Capitala Moldovei, care devine tot mai atractivă pentru investitori, dar și pentru tinerii care vor să își întemeieze aici o carieră și o familie.
Trăim vremuri destul de dificile, în care prețurile lucrărilor și ale utilităților pun presiune pe bugetul local, dar sprijinirea Educației ieșene a fost și rămâne o prioritate fundamentală a Primăriei Municipiului Iași și pentru mine, ca primar. Iată de ce, în limitele legii și ale bugetului, îmi asum să rezolvăm împreună, în timp, toate problemele și nevoile ridicate. Împreună, prin comunicare directă și dialog onest, formăm o echipă pentru performanța Educației ieșene!”, a declarat primarul Mihai Chirica.