Restaurantul danez “Geranium” din Copenhaga, condus de chef Rasmus Kofoed, a fost declarat luni seara, la Londra, “cel mai bun restaurant din lume în 2022”, în cadrul celei de-a 20-a editii a influentului clasament “50 Best Restaurants”.
Restaurantul peruvian “Central” din Lima ocupa locul secund în acest clasament al celor mai bune 50 de restaurante din lume, stabilit de revista britanica specializata Restaurant. Urmeaza doua restaurante spaniole, “Disfrutar” din Barcelona, pe locul al treilea si “Diverxo”, din Madrid, pe pozitia a patra.
Acesta este al doilea an consecutiv când un restaurant danez a fost încoronat, “Geranium” plasându-se anul precedent pe locul secund, dupa “Noma”.
Inspirat de natura, chef Rasmus Kofoed a câstigat Bocuse d’Or în 2011, iar restaurantul sau a primit primele trei stele Michelin ale tarii în 2016.
De asemenea, columbiana Leonor Espinosa a primit premiul pentru “cea mai buna femeie chef din lume” din 2022, succedându-i peruanei Pia Leon. Restaurantul sau “Leo” din Bogota s-a clasat pe locul 48.
Ca si anul trecut, doar trei restaurante franceze, toate pariziene, s-au distins în acest top 50: “Septime”, condus de Bertrand Grébaud, care a urcat doua pozitii pâna pe locul 22, “Le Clarence” al lui Christophe Pelé, un nou venit (28), si “Arpege” al lui Alain Passard, retrogradat pe locul 31 (în coborâre cu 8 pozitii).
Premiile “50 Best Restaurants” sunt decernate începând din 2002 si sunt stabilite de catre 1.080 de “experti independenti” (chefi, jurnalisti specializati, proprietari de restaurante etc.) care îsi evalueaza experientele din ultimele luni sub egida revistei “Restaurant” a grupului de presa britanic William Reed.
Legitimitatea acestui clasament, sponsorizat de mai multe marci, este în mod regulat contestata, în special de chefii francezi care îi acuza pe organizatori de complezenta si opacitate. Ca raspuns, detractorii clasamentului, francezi, dar si japonezi si americani, au lansat în 2015 “La Liste”, un clasament în care sunt incluse 1.000 de restaurante din întreaga lume.