Victimele care solicitată ordin de protecție împotriva agresorilor vor fi protejate, începând cu data de 1 octombrie, când vor intra în vigoare dispozitivele de monitorizare electronică.
Unul dintre primele județe în care vor fi folosite aceste dispozitive este Iași, alături de Mureș, Vrancea și municipiul București. Astfel, agresorii din județele menționate vor fi supravegheați cu ajutorul brățărilor electronice de monitorizare.
Aceste sisteme și dispozitive electronice de monitorizare se vor aplica în proceduri judiciare și în executarea pedepselor penale:
- în cazul măsurii controlului judiciar/controlului judiciar pe cauțiune (în cazul inculpaților);
- în cazul măsurii arestului la domiciliu (tot în cazul inculpaților);
- în aplicarea ordinului provizoriu de protecție și a ordinului de protecție care se dau pe legislația privind combaterea violenței de familie;
- în aplicarea ordinului european de protecție;
- în cazul executării pedepselor penale în afara închisorii.
Aceste sisteme sunt de două tipuri:
a) cele pentru supravegherea unor persoane:
sisteme mobile – se montează de regulă pe gleznă şi excepţional pe braţ;
sisteme fixe – se montează pe clădirea unde este arestat sau de care nu are voie să se apropie;
b) cele pentru protejarea unor persoane: acestea primesc un dispozitiv care generează alerte când se apropie de ele persoana căreia i se interzice acest lucru şi care are sistemul de supraveghere.
Cum ar urma sa fie montate bratarile de monitorizare electronica?
La primirea ordinului de protecție sau la emiterea ordinului de protecție provizoriu, organul de supraveghere, respectiv polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, după caz, verifică posibilitatea realizării monitorizării electronice prin raportare la capacităţile de monitorizare electronică şi limitările tehnologice ale utilizării SIME, comunicate prin informările Comitetului tehnic, precum și la încadrarea în lista unităților administrativ teritoriale în care este operaționalizată monitorizarea în sistemul pilot; în cazul în care monitorizarea electronică nu poate fi realizată, organul de supraveghere și/sau polițiștii aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, după caz, are/au obligaţia de a întocmi un proces–verbal și de a informa despre aceasta organul judiciar competent, pentru a dispune cu privire la modificarea conţinutului sau înlăturarea acestei măsuri, se arată la punctul II, 24. din Hotarâre de Guvern adoptată ieri, 11 august.
Ce se întâmplă cu cei care părăsesc țară și sunt monitorizați electronic?
Stabilirea în sfera ilicitului contravențional a următoarelor fapte săvârșite de persoana supravegheată:
– de a nu respecta obligația de a informa, în prealabil, organul de supraveghere cu privire la data/momentul părăsirii a țării;
– de a nu respecta obligația de a contacta și informa, de îndată, la revenirea în țară, organul de supraveghere în vederea stabilirii de către acesta a unității de poliție la care persoana supravegheată este obligată să se prezinte în cel mai scurt timp în vederea montării dispozitivului electronic de supraveghere.
Ce spune Poliția?
Inspector Bogdan Ghebaur, Inspectoratul General al Poliției Române: “Sistemul ajută la monitorizarea celor care au restricții de mișcare, dar și pentru ca Poliția să poată interveni imediat, mai ales pentru protecția victimelor în cazuri de violență domestică”.
Ce spun statisticile?
- Anul trecut au fost peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18%. Încălcarea ordinului de protecție a dus în mult prea multe cazuri, din nefericire, la crime iar numărul de femei ucise în urmă violenței domestice este unul enorm. Agresorii nu au ținut cont de aceste ordine, intrând peste victime fără ca acestea să mai aibă timp să sune la numărul unic de urgență 112.