În zilele noastre, un stabilizator de tensiune a devenit o soluție optimizată de alimentare pentru multe aparate electronice care sunt sensibile la fluctuațiile de tensiune și au găsit să lucreze cu multe dispozitive, cum ar fi aparatele de aer condiționat, televizoarele, echipamentele medicale, calculatoarele, echipamentele de telecomunicații și așa mai departe.
Ce este un stabilizator de tensiune?
Este un aparat electric care este conceput pentru a furniza o tensiune constantă unei sarcini la bornele sale de ieșire, indiferent de modificările tensiunii de intrare sau de alimentare de intrare. Acesta protejează echipamentul sau mașina împotriva supratensiunii, a subtensiunii și a altor supratensiuni.
Se mai numește și regulator automat de tensiune. Stabilizatoarele de tensiune sunt preferate pentru echipamentele electrice costisitoare și prețioase pentru a le proteja de fluctuațiile dăunătoare de tensiune joasă/înaltă. Unele dintre aceste echipamente sunt aparatele de aer condiționat, mașinile de tipărire offset, echipamentele de laborator, mașinile industriale și aparatele medicale.
Un stabilizator de tensiune reglează tensiunea de intrare fluctuantă înainte ca aceasta să poată fi alimentată la sarcină (sau la un echipament sensibil la variațiile de tensiune). Tensiunea de ieșire de la stabilizator va rămâne în intervalul de 220V sau 230V în cazul alimentării monofazate și 380V sau 400V în cazul alimentării trifazate, în intervalul de fluctuație dat al tensiunii de intrare. Această reglare se realizează prin operații de amplificare și de creștere efectuate de circuitele interne.
Pe piața actuală există o mare varietate de regulatoare automate de tensiune. Acestea pot fi unități monofazate sau trifazate, în funcție de tipul de aplicație și de capacitatea (KVA) necesară. Stabilizatoarele trifazate vin în două versiuni ca modele de sarcină echilibrată și modele de sarcină dezechilibrată.
Acestea sunt disponibile fie ca unități dedicate pentru aparate, fie ca o unitate stabilizatoare mare pentru toate aparatele dintr-un anumit loc, de exemplu întreaga casă. În plus, acestea pot fi unități stabilizatoare de tip analogic sau digital.
Tipurile obișnuite de stabilizatoare de tensiune includ stabilizatoare manuale sau comutabile, stabilizatoare automate de tip releu, stabilizatoare statice sau cu stare solidă și stabilizatoare servo-comandate. În plus față de funcția de stabilizare, majoritatea stabilizatoarelor vin cu caracteristici suplimentare, cum ar fi întreruperea tensiunii joase de intrare/ieșire, întreruperea tensiunii înalte de intrare/ieșire, întreruperea de suprasarcină, posibilitatea de pornire și oprire a ieșirii, pornire manuală/automată, afișarea întreruperii tensiunii, comutarea tensiunii zero etc.
Încorporarea tehnologiei cipurilor cu microprocesor și a dispozitivelor electronice de putere în proiectarea stabilizatoarelor inteligente de tensiune de curent alternativ (sau a regulatoarelor automate de tensiune) a condus la producerea unei alimentări cu energie electrică stabile și de înaltă calitate în cazul unei deviații semnificative și continue a tensiunii de rețea.
Ca avans față de stabilizatoarele de tensiune convenționale de tip releu, stabilizatoarele inovatoare moderne utilizează circuite de control digitale de înaltă performanță și circuite de control în stare solidă care elimină reglajele cu potențiometrul și îi permit utilizatorului să stabilească cerințele de tensiune prin intermediul unei tastaturi, cu posibilitatea de pornire și oprire a ieșirii.
Acest lucru a condus, de asemenea, la realizarea unui timp de declanșare sau a unei reacții a stabilizatoarelor la o rată foarte mică, de obicei mai mică de câteva milisecunde, în plus, acest lucru poate fi ajustat cu o setare variabilă.
De ce sunt necesare stabilizatoarele de tensiune?
În general, fiecare echipament sau dispozitiv electric este proiectat pentru o gamă largă de tensiuni de intrare. În funcție de sensibilitate, domeniul de lucru al echipamentelor este limitat la anumite valori, de exemplu, unele echipamente pot tolera ± 10 % din tensiunea nominală, în timp ce altele ± 5 % sau mai puțin.
Fluctuațiile de tensiune (creștere sau scădere a mărimii tensiunii nominale) sunt destul de frecvente în multe zone, în special la liniile terminate. Cele mai frecvente motive pentru fluctuațiile de tensiune sunt iluminatul, defecțiunile electrice, cablajul defect și oprirea periodică a echipamentului. Aceste fluctuații creează neplăceri pentru echipamentele sau aparatele electrice.
O supratensiune de lungă durată va avea ca rezultat:
- Deteriorarea permanentă a echipamentului
- Deteriorarea izolației înfășurărilor
- Întreruperea nedorită a sarcinii
- Creșterea pierderilor în cabluri și în echipamentele asociate
- Reducerea duratei de viață a aparatului
O perioadă lungă de timp sub tensiune va avea ca rezultat:
- Funcționarea defectuoasă a echipamentului
- Perioade de funcționare mai lungi (ca în cazul încălzitoarelor rezistive)
- Reducerea performanțelor echipamentului
- Atragerea unor curenți mari care duc în continuare la supraîncălzire
- Erori de calcul
- Reducerea vitezei motoarelor
Așadar, stabilitatea și precizia tensiunii decid asupra funcționării corecte a echipamentului. Prin urmare, un stabilizator de tensiune se asigură că fluctuațiile de tensiune de la sursa de alimentare de intrare nu afectează sarcina sau aparatul electric.