Corneliu Prepeliță, juristul Institutului de Psihiatrie Socola iese pe ușa din dos a spitalului, după 6 ani de activitate la limita legii. Acesta a fost înlocuit din funcție de actualul manager al spitalului, Cristina Dobre, în cursul săptămânii trecute. Prepeliță este artizanul din umbră al concedierilor colective al angajaților de pe Secția Paliative,precum și a unor contracte oneroase. În urma activității sale, deficitul institutului se ridică la 7,9 milioane lei, nota de plată a institutului pentru procesele pierdute de Prepeliță în instanțele de judecată pe motiv că nu s-a prezentat la procese, nu a depus documente justificative sau întâmpinări, iar atunci când le-a depus a încălcat legislația grosolan prin interpretări în interes propriu.
Consilierul juridic Corneliu Prepeliță a fost dat afară de la Socola, după 6 ani în care a fost eminența cenușie din spatele lui Bogdan Șaramet.
Prepeliță a venit în Institutul de Psihiatrie Socola Iași în 2016 și a plecat pe data de 16 august 2022, odată cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Pus pe o funcție cheie, pentru a apăra interesele și fondurile institutului, Prepeliță a făcut viceversa, periclitând cu bună știință interesele unității medicale. Peste 7,9 milioane de lei este nota de plată a institutului pentru procesele pierdute în Instanțele de judecată, pe motiv că nu s-a prezentat la procese, nu a depus documente, întâmpinări, iar dacă le-a depus a încălcat legislația în mod grosolan, prin interpretări în interes propriu.
“Adevarul este că cei 93 de angajați au fost dați afară pe simplu motiv că el nu a încasat nimic de la nimeni și a dorit să îi dea afară pentru a elibera statul de funcții. Cele 93 de cadre medicale au susținut un concurs și aveau o perioadă de probă de 20 de zile, dar au fost date afară pe un articol de lege ce prevedere o perioadă de probă de 90 de zile (prevedere ce se aplică privaților unde angajările se fac pe bază de CV). A invocat sofismul cu bugetul de salarii mult încarcat, dar nu a procedat la concedieri colective pentru că bloca posturile o perioadă de timp și nu putea face din nou concurs de ocupare a lor, cum era planul cu fostul manager Adrian Șaramet. De unde tragem concluzia aceasta ? Graba de a organiza concurs de manager în 2020, atunci când concursurile erau suspendate”, susțin surse medicale apropiate 7Est.
Cine plătește pentru dezastrul lăsat în urmă de Prepeliță?
A fost atrasa atenția conducerii de atunci asupra ilegalităților făcute de consilierul juridic în numeroase articole ale 7Est. Consilier juridic, Corneliu Prepeliță, a fost cercetat disciplinar în lipsă și timp de 6 luni, membrii comisiei de disciplină au tot așteptat ca el să compare în fața comisiei, dar Prepeliță i-a sfidat în mod repetat, refuzând orice discuție cu aceștia.
“El confunda situațiile și se credea comisia de disciplină. A contestat tot ce era posibil, ba că unu e un coleg de serviciu și acum un an i-a făcut plângere la comisia de disciplină și se afla în relație de dușmănie, ba că un membru îi vorbește urât și asta înseamnă că deja s-a antepronunțat cu privire la verdict….pe scurt, sofisme ….”, a precizat un membru al Comisiei de Disciplină.
După un mandate păgubos pentru institute, se pune întrebarea dacă cineva – ministerul sau institutul, va îndrepta penal și financiar împotriva lui Prepeliță pentru prejudiciile aduse Institutului de Psihiatrie Socola Iași sau totul se va rezuma la mulțumirea de a fi scăpat de jurist, iar nota de plată lăsată de acesta va fi achitată din salariile angajaților?
Cine l-a înlocuit pe Prepeliță
De legalitatea actelor de la Socola se ocupă Adriana Medvichi, o infractoare condamnată în anul 2017 de Curtea de Apel Iași, la o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a desfășura activitatea de membru evaluator în comisii de evaluare în cadrul concursurilor pentru funcționarii publici, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.
Soția lui Prepeliță rămâne director medical…cu salariu ilegal
Corneliu Prepeliță și soția acestuia, Iona Raluca Prepeliță, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi sunt cercetaţi de către Parchetul Iaşi în dosarul nr. 68/P/2020 în legătura cu deciziile date de juristul Corneliu Prepeliţă. Surse judiciare au precizat faptul că infracţiunea pentru care a fost începută urmărirea penală, este „folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane”. În perioada în care conducea serviciul de resurse umane, Corneliu Prepeliţă şi-ar fi avantajat propria soţie. Concret, prin decizia 225 din 26.04.2018, Ioanei Prepeliţă i se creştea salariu pentru postul de coordonator al Camerei de Gardă de la „Socola”. Era vorba de o majorare cu 5% a salariului de 11.733 de lei pe care îl avea. Tot atunci, la salariul medicului s-a adăugat un spor pentru condiţii deosebit de periculoase de 50%, şi anume 6.160 de lei. Acea decizie a fost luată în urma unei cereri ce fusese depusă de Ioana Prepeliţă şi a fost pusă în aplicare de şeful RUNOS, Corneliu Prepeliţă.