Exclusiv 7EST. TUNUL ANULUI: sute de mii de euro SIFONATE din spațiile SC FOTBAL SA

0
138

28 de spaţii administrate de SC Fotbal SA au ajuns pe nimica toată la speculatori care fac avere. Doar 14.000 de euro/lună ajung la fotbal de pe urma chiriilor de pe aceste spaţii comerciale cu vad maxim. Explicaţia: grosul banilor ajung la intermediari care le-au luat pe doi lei şi le subînchiriază la adevărata valoare de piaţă. Administratorul SC Fotbal SA, Constantin Neculau, sfidează logica: “Cu cât închiriază ei (samsarii – n.r.) e problema lor”.

 

Fenomenul subînchirierii spaţiilor comerciale deţinute de Primărie, prezentat săptămâna trecută de 7EST, şi-a găsit corolarul perfect: 28 de spaţii administrate de SC Fotbal SA sunt la rândul lor traficate la a doua, sau chiar a treia mână, ajungând cea mai bună vacă de muls din oraş.

 

Sunt spaţii comerciale alese pe sprânceană şi date la închiriat pe un preţ mediu de 5-6 euro/mp, iar ulterior acestea sunt scoase la subînchiriat la adevăratul nivel al pieţei: 20-25 euro/mp. Constantin Neculau, administratorul SC Fotbal SA, fost viceprimar, are puterea să recunoască: „Prin subînchiriere, noi primim 50% din surplusul rezultat, astfel că am crescut contribuţia lunară către clubul de fotbal de la 40.000 de lei pe lună la 60.000 de lei”.

 

Altfel spus, Neculau e mulţumit că primeşte 50% din preţul real al unui spaţiu comercial din patrimoniul public. Restul de 50% rămâne în buzunarele unor intermediari misterioşi.

 

Să luăm un exemplu: SC Fotbal SA are în administrare spaţiul fostei alimentare Unic, din Piaţa Unirii. Unitatea, de câteva sute de metri pătraţi, a fost separată în două entităţi mai mici şi apoi subînchiriată. SC Fotbal SA percepe o chirie de 5 euro pe metru pătrat, iar samsarul a subînchiriat mai departe cu 25 euro/mp. Deci diferenţa este de 20 euro/mp, din care 50% revine SC Fotbal SA, iar 50% rămâne intermediarului. Deci la fotbal ajung 15 euro, iar speculatorul păstrează 10 euro. La 300 mp, suma totală ce revine Primăriei este de 4.500 de euro, iar intermediarul, care nu contribuie cu nimic, nefiind proprietarul spaţiului, rămâne cu 3.000 de euro lunar. Este cea mai bună afacere din Iaşi.  

 

Dacă socotim o medie de 100 mp pe fiecare spaţiu administrat de SC Fotbal SA, rezultă că fotbalul primeşte lunar abia 60.000 de lei (13.600 de euro) de pe urma a 2.800 mp de spaţii închiriate. Asta înseamnă o medie de 4,8 euro/mp, adică de 4-5 ori mai puţin decât cotele reale ale chiriilor din Iaşi. Deci fotbalul ieşean pierde în realitate zeci de mii de euro lunar.

 

Şi trebuie să ţinem cont că la SC Fotbal SA au ajuns cele mai bune spaţii din oraş, cele plasate central sau la marile bulevarde, în zonele cu vad maxim. Cum ar mai fi, de exemplu, Complexul comercial din faţa Restaurantului Cotnari sau magazinele de la parterul blocurilor de pe Şoseaua Nicolina, zona Bisericii Catolice.

 

Aşa arăta Alimentara Unic, între timp divizată în două spaţii mai mici. Constantin Neculau nu e deranjat de banii deturnaţi de la fotbal de către samsari, el e mulţumit cu cât încasează

 

Ajutor pentru Politehnica

 

Scopul înfiinţării SC Fotbal SA, în 1992, a fost acela de a-i da pe mână spaţii comerciale bine plasate, în zone cu vad ale oraşului, pentru care să perceapă chirii care în final să ajungă în salariile jucătorilor de la echipa de fotbal Politehnica Iaşi. S-a schimbat însă destinaţia banilor, pentru că Politehnica Iaşi nu mai există. Consiliului Local nu i-a fost greu să întocmească o hârtie prin care banii nu mai ajung la Politehnica, ci la CSMS Iaşi. “Chiar dacă nu mai există clubul de fotbal, există încă ideea finanţării fotbalului prin această societate. Nu văd nici o problemă în faptul că destinaţia iniţială a banilor a fost schimbată”, ne-a spus prefectul Romeo Olteanu, fost director al SC Fotbal SA.

 

 

Diferenţe între sume

 

Activitatea Fotbal SA a fost verificată în trecut de către Prefectură şi s-a făcut chiar o sesizare la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor despre activitatea acesteia. Numai că demersurile nu au dus nicăieri. “Ţin minte că erau diferenţe între sumele cu care subînchiriau în acte şi sumele cu care subînchiriau în realitate. Nu ştim însă cine era beneficiarul sumelor rezultate din diferenţă. O altă sesizare s-a referit la faptul că Primăria ar trebui să închirieze direct toate spaţiile, la preţul zilei, şi să ia toţi banii”, ne-a spus Dragomir Tomaşeschi, fost prefect al Iaşului.

Foto: Dragomir Tomașeschi

 

Permite subînchirierea

 

Fotbal SA este unul dintre jucătorii care au influenţat preţul chiriilor din centrul oraşului. Şi asta doar pentru că, fiind deja chiriaş în spaţii publice, a permis unor chiriaşi ai săi să subînchirieze. “Am permis să se subînchirieze spaţiile, contra unui tarif de 50% din valoarea contractului, pe lângă preţul chiriei. Este un câştig pentru echipa de fotbal şi pentru sport”, ne-a spus Constantin Neculau, directorul SC Fotbal SA.

 

Sumelor date lunar CSMS trebuie să li se adauge şi profitul raportat anual la Ministerul Finaţelor: 152.156 lei pe 2011 şi 50.511 profit net pe 2012. E ciudată diferenţa de profit, cât timp directorul Neculau lăuda performanţele economice ale societăţii.

 

Foto: Constantin Neculau, administrator SC FOTBAL SA

 

Neculau: “E treaba lor cu cât închiriază”

 

Cum toate spaţiile sunt ale Primăriei, SC Fotbal SA nu are cheltuieli legate de amenajare. Nu are nici cheltuieli legate de chirii ale propriului spaţiu în care îşi desfăşoară activitatea. Şi asta pentru că îşi are sediul în aceeaşi clădire, de pe Smârdan nr. 5, unde funcţionează şi DAPP. În aceste condiţii, salariile de 3.000 de lei ale celor 3 angajaţi ai societăţii sunt absolut normale şi uşor de obţinut.

 

“Cu o mână se oameni ţinem atâtea spaţii. Avem chirii de 3-4 euro pe lună pe metrul pătrat, ca medie. Nu-i chiar atât de mult. Cu cât închiriază cei care au spaţiile de la noi este problema lor. Noi nu am majorat chiriile de 3 ani”, ne-a mai spus Neculau. Printre spaţiile bine situate ale SC Fotbal SA se numără şi perla coroanei, Alimentara Unic, situată în mijlocul Pieţii Unirii, cea mai căutată zonă a Iaşului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments