Focar de rabie la Sirețel

0
50

La Centrul Antirabic din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași  cadrele medicale au început profilaxia antirabică pentru doi pacienți, care au intrat în contact cu bovina din bătătură ce tocmai fusese mușcată de o vulpe. Ulterior, animalul din gospodărie a fost confirmat cu rabie.

Animalul fusese mușcat de o vulpe.

La nici 24 de ore de la rezultatul analizei de laborator, care confirma suspiciunea medicului veterinar, pacienții s-au prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva Iași pentru a urma pașii obligatorii în această situație.

”Focarul a fost localizat în satul Sirețel, comuna Sirețel, iar contacții, din primele informații, ar fi doar cei doi pacienți care deja s-au prezentat la centrul nostru.

Ne bucurăm că aceștia au reacționat prompt și au realizat riscul la care se expun prin amânarea tratamentului.

Acesta este cel de-al  treilea focar de rabie de anul acesta. Primul a fost înregistrat la începutul lunii august când tot o bovină mușcată de vulpe a dezvoltat simptome de rabie, confirmată apoi prin analize. În acea situație s-au prezentat pentru profilaxie antirabică șase contacți care au primit schema de tratament și care au avut o evoluție bună.

Al doilea focar ne-a fost adus la cunoștință de membrii fondului de vânătoare de pe raza municipiului Pașcani. În cadrul operațiunii de vânătoare a fost împușcată o vulpe care a fost confirmată apoi cu rabie. Contactul, vânător profesionist, a fost echipat corespunzător și nu a intrat în contact cu animalul bolnav.

Reamintim că rabia este o boală mortală dacă nu se realizează profilaxia la timp. De aceea, sfătuim cetățenii să fie responsabili și să se prezinte în regim de urgență la centrul antirabic în situații similare cu cel de astăzi, sau ca urmare a unor plăgi mușcate.

Medicul, ținând cont de informațiile pe care le primește, de localizarea plăgii, de proveniența animalului, stabilește pașii de urmat pentru ca pacientul să fie în siguranță și ferit de orice pericol.

Spitalul nostru este singurul centru autorizat din judeţul Iaşi pentru urmărirea şi instituirea profilaxiei antirabice. Chiar dacă focarele de rabie s-au diminuat ca număr de-a lungul timpului, aceeasi atenție și necesitatea realizării profilaxiei antirabice se impune și în multe cazuri doar cu risc de îmbolnăvire, iar  tratamentul costă cu mult peste valoarea decontării acestuia de către Casa de Asigurări. De aceea, înființarea unui program național special destinat acestei categorii de pacienți este un deziderat obligatoriu.

Noi am propus acest aspect de aproape doi ani, însă, diligențele noastre au rămas fără răspuns. Cu toate acestea, în ciuda faptului că asigurarea tratamentului atârnă greu în economia spitalului, am făcut în așa fel încât toți pacienții să beneficieze de acesta!”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments