Peste 86.000 de români au donat celule stem hematopoietice. Zeci de pacienți sunt în așteptarea unui donator care i-ar putea salva viața

0
60

Orice persoană cu vârsta între 18 și 45 de ani, cu o stare de sănătate generală bună și care vrea să ajute la salvarea unei vieți se poate înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice.

Mii de copii și adulţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care netratate sunt mortale. Pentru mulţi dintre ei transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă, arată datele autorităților sanitare din România, care au transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice un apel adresat românilor care pot dona aceste componentele de bază ale vieţii.

Modificări legislative pentru încurajarea donării

Această zi este celebrată anual la nivel internațional în a treia sâmbătă din septembrie, iar cu această ocazie, Ministerul Sănătății le mulțumește donatorilor de celule stem hematopoietice înscriși în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem.

În prezent, 86.350 de cetățeni sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România, fiind pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor. În acest an s-au înscris în registru 3.649 donatori.

În acest context Ministerul a menționat și modificarea legislativă recentă, potrivit căreia donatorii de celule stem hematopoietice care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

De la înființarea Registrului în anul 2013, 366 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. În prezent, 35 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum șansele au crescut, însă trebuie să creștem nivelul de implicare al cetățenilor, pentru a da o șansă vieții, a transmis Ministerul Sănătății.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Conform datelor oficiale de pe pagina Registrului, sunt peste 34 de milioane de donatori voluntari la nivel mondial.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments