Declarat neconstituțional în 2021, proiectul privind limitarea dobânzilor excesive la credite a fost respins definitiv în Parlament și nu va mai ajunge să se aplice

0
61

Limitarea dobânzii anuale efective la creditele imobiliare și de consum apare într-un proiect de lege adoptat de Parlament în mai 2020, despre care Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, anul trecut, că este neconstituțional va ajunge acum să fie respins la deputați. Proiectul de lege prevede posibilitatea celor care se confruntă cu dobânzi exagerate să ceară reducerea lor și reechilibrarea contractuală.

O decizie a CCR din ianuarie 2021 a resetat parcursul legislativ al proiectului, acesta trebuind să se întoarcă în Parlament pentru reexaminare. Atunci, Curtea „a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive”. Senatul a respins în vara lui 2021 proiectul și deși ar fi trebuit să fie votat și respins și la deputați, asta s-a întâmplat abia un an mai târziu – adică marțea aceasta. Cu votul decisiv de respingere, proiectul își termină aici parcursul în Parlament și nu va ajunge să se aplice.

Vorbim, concret, de proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, care a trecut de Parlament în primăvara anului 2020 și prevede o serie întreagă de limitări față de ce prevede legislația acum, pe categorii de credite, fie că vorbim de contracte cu băncile, fie cu instituțiile financiar-nebancare, fie că vorbim de colectorii de creanțe.

Acesta conține, mai întâi, limite ale dobânzii anuale efective la creditele imobiliare și de consum; la creditele de consum de cel mult 15.000 de lei, suma totală de rambursat ar fi de maximum dublul sumei împrumutate (incluzând toate costurile, dobânzile și comisioanele).

„Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR”, prevede proiectul.

În cazurile în care limitările nu sunt respectate, împrumutații ar avea dreptul să obțină reducerea lor, amiabil sau cu forța, în instanță, iar cei care ajung să nu mai poată plăti din cauza dobânzilor mari nu vor mai putea fi executați silit așa ușor. E introdusă, în consecință, ideea de a reechilibra contractele în acest context.

În același timp, acest proiect prevede sancționarea ca abuz de putere economică practicarea de dobânzi excesive, ca practici incorecte (inclusiv înșelătoare) ale băncilor și celorlalți creditori financiari sau chiar ca fraude la lege.

Proiectul face parte dintr-o serie de propuneri ce au fost discutate acum ceva vreme în Parlament, dar nu au reușit să devină legi, toate fiind formulate cu scopul de a veni în ajutorul împrumutaților.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments