Datele colectate la nivelul anului 2021 arată că în zona municipiului au fost înregistrate destul de multe depășiri în ceea ce privește indicatorul PM 10. Concret, la stația de măsurare din Podul de Piatră au fost 42 de depăşiri ale valorilor limită zilnice (50 μg/m3), iar la stația de la Ungheni s-au înregistrat 80 de depășiri la PM 10, în condițiile în care numărul maxim de depăşiri admis este de 35 ori/an/staţie”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.
Conform specialiștilor de la Agenția pentru Protecția Mediului, majoritatea depăşirilor la indicatorul PM 10 se înregistrează in perioada rece a anului, respectiv lunile ianuarie – aprilie şi octombrie – decembrie. În această perioada apar ca surse suplimentare de emisii (faţă de perioada caldă): arderea combustibilului pentru incalzirea rezidenţială (cărbune, gaz ,lemn, deşeuri) şi traficul mai intens în timpul anului şcolar, corelate cu lipsa vegetaţiei şi fenomene meteo nefavorabile dispersiei, destul de frecvente (calm atmosferic, inversiune termică).
Sursele principale de emisie enumerate de APM sunt încălzirea rezidenţială (pe bază de combustibil fosil, lemn), traficul, starea drumurilor, şantierele, salubrizarea defectuoasă în anumite zone şi în anumite perioade, incendiile de vegetaţie şi arderea necontrolată a deşeurilor.
▶Alte probleme sesizate vizează poluarea fonică. Sursa de zgomot care afectează cei mai mulţi locuitori din municipiul Iași este traficului rutier – în jur de 13.700 de locuitori sunt expuși la valori mai mari de 70 dB – limita admisă pe timp zi, respectiv 22.600 expuşi la valori mai mari de 60 dB limita pe timp de noapte.
Un semnal mare de alarmă trebuie tras și în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Avem doar un procent de aproximativ 10% de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile din deşeuri menajere.
”Problemele de mediu, fie ele de poluare atmosferică sau fonică, de colectare a deșeurilor trebuie să fie în mod constant în atenția autorităților, în paralel cu desfășurarea unor ample campanii de informare cu privire la măsurile care trebuie luate de fiecare dintre noi pentru protejarea mediului înconjurător”, a precizat prefectul Bogdan Cojocaru.