Presedintele USR, Catalin Drula, pledeaza pentru un contract negociat pe zece ani cu Chisinaul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar, mentionând ca Republica Moldova are nevoie de ajutor pentru a putea trece iarna cu bine.
„Concret, solutia la îndemâna lui Iohannis si Ciuca este un contract negociat pe 10 ani cu Chisinaul, la o cantitate de 30-50 milioane mc lunar, la un pret mai mic decât cotatiile actuale de criza, dar mai mare decât media din ‘vremuri normale’. Chisinaul nu cere Bucurestiului un cadou. Nici pe departe. Autoritatile sunt hotarâte sa dezvolte R. Moldova pe termen lung si cer doar un sprijin, un ajutor de dezvoltare daca vreti, pentru a mentine ferm cursul european al tarii si a se rupe de Moscova în plan energetic. Mai mult, moldovenii sunt si un exemplu de urmat în ceea ce priveste reducerea consumului de energie”, a scris liderul USR, pe Facebook.
El mentioneaza ca o cantitate lunara de 50 de milioane mc de gaz lunar ar însemna 600 milioane mc anual, ceea ce ar reprezenta 5- din consumul României.
„5- din consumul nostru anual de gaze ar ajuta o tara sa aiba un viitor stabil si sa se elibereze din ghearele unui dictator scelerat. De partea României, în sfârsit am arata ca suntem lideri regionali în materie de securitate si ca asiguram stabilitatea regiunii în acest context sensibil. Iohannis si Ciuca stiu de aceasta solutie simpla. Dar se fac ca sunt surzi. Ne spun cum companiile de stat românesti din sectorul energetic au caracter ‘strategic’. Dar nu sunt folosite nicidecum pentru un scop strategic comun: al nostru si al R. Moldova”, adauga Catalin Drula.
Potrivit acestuia, în luna august, impozitarea tranzactiilor externe cu energie a fost dublata, iar în acest fel livrarile alternative de gaze catre Republica Moldova „devin si mai neatractive chiar si de pe piata libera”.
Drula mai precizeaza ca în aceste zile Gazprom a mai taiat cu 30- livrarile catre Chisinau, iar autoritatile moldovene primesc doar „vorbe goale” din partea autoritatilor române.
„În fiecare an, România consuma în general circa 12 miliarde metri cubi (mc) de gaze naturale. 9 miliarde mc este, de regula, productia interna de gaze a României. Prin comparatie, Republica Moldova are nevoie de circa 1 miliard mc anual, adica doar aproximativ 8- din ce consuma populatia si industria României. În octombrie 2021, din cauza unui santaj istoric practicat de Moscova ca mijloc de presiune, Gazprom a taiat cu 35- livrarile catre R. Moldova. Sâmbata, compania din subordinea lui Putin a mai taiat alte 30-. Situatia aprovizionarii cu energie a Republicii Moldova devine una de securitate regionala”, precizeaza Drula.
Presedintele rus, Vladimir Putin, „strânge Republica Moldova într-o menghina”, mai spune Drula, care adauga însa ca presedintele Klaus Iohannis si premierul Nicolae Ciuca „lasa Chisinaul sa fie ostaticul unui regim fascist”, desi ar fi primit mai multe cereri de ajutor.
„În luna octombrie, din lipsa de fonduri si în contextul preturilor care au explodat, Republica Moldova avea rezerve de gaze pentru 20 de zile. Estimarile arata ca, daca lucrurile se mentin la fel ca acum, fratii nostri de peste Prut vor avea un soc urias în aceasta iarna. Prognozele administratiei de la Chisinau spun ca peste jumatate din populatie va ajunge sa plateasca mai mult de 50- din venituri pentru cheltuieli cu energia”, mai scrie presedintele USR.