Ministerul Mediului a lansat o aplicație pentru monitorizarea calității aerului

0
44
A MUNICIPAL EMPLOYEE FUMIGATES IN THE WAKE OF DENGUE OUTBREAK AT JAMIA NAGAR IN DELHI ON WEDENSDAY. PHOTO BY RAJESH MEHTA.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat lansarea unei aplicații pentru monitorizarea calității aerului, care va analiza patru indicatori, printre care PM10 şi PM2,5.

Potrivit acestuia, prin intermediul aplicației se pot urmări cele 162 de stații din țară.

Programul este finanţat din Fondul de Mediu, pe baza unui contract de finanţare semnat între AFM şi Ministerul Mediului, şi are practic două loturi. Partea de software, aplicaţie dezvoltată pentru această monitorizare, şi Lotul 2 – partea de furnizare de analizoare şi de auto-laboratoare pentru a creşte acurateţea datelor şi în zonele unde au fost semnalate foarte multe probleme legate de calitatea aerului. Locaţiile au fost, astfel, stabilite mai ales în jurul Bucureştiului, Bucureşti şi Ilfov, în funcţie de hotspoturile, de punctele fierbinţi, acolo unde în trecut au fost foarte multe probleme cu calitatea aerului. Aplicaţia se numeşte CalitateAer, se poate descărca din App Store şi din Google Play şi se poate instala pe telefon, fără nicio problemă. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară”, a declarat Tanczos Barna.

Staţiile de monitorizare sunt funcţionale tot timpul, însă la acest moment se află într-o perioadă de revizie, de mentenanţă.

Unele dintre ele sunt în curs de racordare la reţeaua de energie electrică, acolo unde nu s-au finalizat încă aceste proceduri şi monitorizează patru indicatori: PM10 şi PM2,5 – un indicator foarte important în ceea ce priveşte particulele în suspensie care definesc calitatea aerului din acest punct de vedere, dioxid şi oxizi de azot – No2 şi Nox, foarte important, pentru că oferă o imagine reală cu privire la traficul care impactează calitatea aerului, ca şi PM2,5, în oraşe, dioxidul de sulf şi ozonul. Indicatorii sunt în fiecare staţie urmăriţi şi prin această aplicaţie. Calitatea aerului este definită prin Bun, Extrem de rău şi Rău. Acolo veţi putea vedea care sunt încadrările, pe verde sau pe roşu, acolo unde problemele sunt grave şi acolo unde calitatea aerului este impactată de poluare în zona oraşului şi în zonele limitrofe. Din acest contract am achiziţionat 11 analizoare pentru diverse locaţii în ţară – Iaşi, Cluj, Braşov, şi 19 pentru zona Bucureşti-Ilfov. Aceste 19 analizoare sunt, deja, la partea de punere în funcţiune. Nouă dintre ele sunt racordate şi la reţeaua de energie electrică, 10 sunt în curs de branşare. În zona Bucureşti-Ilfov avem 30 de puncte fixe care sunt funcţionale”, a spus ministrul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments