Primii doi ieşeni care poartă brăţări de supraveghere. Şi-au bătut iubitele şi nu mai au voie să se apropie de acestea

0
57

Doi ieseni sunt supravegheati de la distanta de catre politisti dupa ce si-au batut iubitele. Politistii le-au montat celor doi barbati bratari electronice, iar în caz ca se vor apropia de ele, politistii vor fi alertati. În acest timp, cei doi sunt cercetati pentru infractiunea de violenta în familie.
„Pe data de 3 octombrie 2022, Politia Orasului Podu Iloaiei, din cadrul Politiei Iasi, a fost sesizata direct de catre o femeie, cu privire la faptul ca a fost agresata de catre sotul ei, în timp ce se aflau la domiciliu. Politistii au efectuat verificari, barbatul banuit de comiterea agresiunii fiind depistat si condus la sediul Politiei Orasului Podu Iloaiei. În cauza, a fost emis ordin de protectie provizoriu împotriva barbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronica. În aceeasi zi, în jurul orei 23, Sectia 5 Politie Iasi a fost sesizata prin apel unic de urgenta 112, de catre o femeie, cu privire la faptul ca a fost agresata de catre concubinul ei, în timp ce se aflau la domiciliu. Politistii au efectuat verificari, barbatul, de 55 ani, banuit de comiterea agresiunii fiind depistat si condus la sediul Sectiei 5 Politie. În cauza, a fost emis ordin de protectie provizoriu împotriva barbatului, asupra acestuia fiind montat un dispozitiv de supraveghere electronic”, au precizat reprezentantii Politiei Iasi.

Începând cu 1 octombrie, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronica este functional în municipiul Bucuresti si judetele Iasi, Mures si Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronica, în urma aplicarii masurilor în cazul emiterii ordinului de protectie provizoriu, ordinului de protectie si ordinului european de protectie.

În timpul monitorizarii sunt cunoscute doar ID-urile dispozitivelor

Pentru unitatile din prima faza a programului pilot, au fost identificate si amenajate spatiile destinate desfasurarii activitatilor de monitorizare electronica, procedura de dotare a acestora cu logistica necesara desfasurarii activitatii de monitorizare electronica fiind definitivata.

„Monitorizarea se va realiza automat, fara interventie umana, sistematic si exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora si în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate si a persoanei sau persoanelor protejate, care poarta dispozitivele electronice, va fi cunoscuta doar de organul de supraveghere care creeaza semnalarea. Pentru monitorizarea electronica sunt stabilite roluri clare, reguli si proceduri de monitorizare, alertare si interventie, prin partajarea informatiilor, astfel încât, în cadrul monitorizarii, sa nu fie cunoscute datele purtatorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive, prin eliminarea interventiei umane, acolo unde este posibil, si înlocuirea acesteia cu reguli obiective. Dupa introducerea în sistem a semnalarii, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poarta dispozitivul electronic. Numai în masura în care va fi generata o alerta (ce notifica încalcarea unei reguli stabilite) va fi posibila asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odata cu generarea alertei si transmiterea acestora, împreuna cu alte date de interventie, catre dispeceratul S.I.M.E. si S.N.U.A.U. 112 si astfel, catre cel mai apropiat organ de ordine publica, pentru interventie”, au precizat reprezentantii Politiei Iasi.

Crestere semnificativa a ordinelor de protectie la Iasi

În primele 8 luni ale anului 2022, la nivelul Iasului, numarul faptelor penale care constituie si fapte de violenta domestica a crescut cu 12,5- (^219) fata de primele opt luni ale anului 2021 – de la 1.527 la 1.746 fapte.

Asadar, în primele opt luni ale anului 2022, au fost emise de catre instantele judecatoresti iesene un numar de 506 de ordine de protectie, cu 17- (^89) mai multe decât în primele 8 luni ale anului 2021, 175 (34,5-) din totalul acestora fiind provenite din ordine de protectie provizorii. Cele mai multe – 484, reprezentând 95- din totalul acestora, au fost emise la solicitarea victimelor, 20 la solicitarea procurorului si doua la solicitarea altor institutii abilitate în acest sens.

În ceea ce priveste punerea în executare a ordinelor de protectie, în primele opt luni ale anului 2022 au fost solutionate 464, cu 21- (^101) mai multe decât în primele opt luni ale anului 2021, din care 456 la expirarea termenului legal sau a duratei masurilor dispuse, patru revocate la solicitarea victimei – toate atunci când ordinul de protectie a fost solicitat de victima, patru revocate la solicitarea persoanelor împotriva carora a fost dispus, ramânând în lucru 300 (cu 12-) mai multe fata de primele opt luni ale anului 2021.

În privinta nerespectarii ordinului de protectie au fost sesizate 183 de infractiuni, cu 4- mai multe fata de primele opt luni ale anului 2021, dintre care 61 în mediul urban si 122 în rural.

Tot în primele opt luni ale anului 2022 au fost dispuse prin ordinele de protectie 1.127 masuri, adica obligatii sau interdictii: 285 de evacuari temporare a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate, 27 cazuri de reintegrare a victimei si, dupa caz, a copiilor, în locuinta familiei, 13 – limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajata, trei – cazarea sau plasarea victimei, cu acordul acesteia, si, dupa caz, a copiilor, într-un centru de asistenta, 432 – obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia, 20 – interdictia pentru agresor de a se deplasa în anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza, 341 – interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau în orice alt mod, cu victima, trei – obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute, trei – încredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments