Pentru al XIX-lea an la rând, familia Bustei a batut drumul din Bucuresti catre Iasi cu un camion de flori pentru a împodobi locul în care va fi asezata racla Sfintei Parascheva pe durata pelerinajului.
În aceasta dimineata acestia vor începe ornarea baldachinului, ca în fiecare an, cu o selectie de flori specifice, cu 80- dintre aranjamente pregatite înca de la Bucuresti si cu o echipa de lucratori care se deplaseaza doar pentru a putea face aceste lucrari.
În urma cu 19 ani au venit la Iasi cu trandafiri rosii, crini si crizanteme albe, si au reusit sa faca rost de aici de 100 de metri de ghirlanda de brad, indispensabila pentru ornatul baldachinului.
„Pentru noi, pentru toata familia noastra, este cea mai mare sarbatoare, pentru ca o facem din suflet si cu tot dragul, ca multumire, desi este foarte putin fata de ceea ce face Sfânta pentru noi si pentru oamenii din jurul nostru. Începem sa ne gândim cam cu o luna înainte de drumul spre Iasi la varietatea de flori, de culori, de sortimente, dar totul se schimba cu o zi-doua înainte sa cumparam florile“, a spus Florentina Bustei pentru „Ziarul de Iasi” în 2019, ultimul an înainte ca pelerinajul sa se desfasoare sub restrictiile pandemiei.
În urma cu 19 ani, femeia a venit alaturi de sotul ei sa o viziteze pe Sfânta Parascheva, dupa ce a visat ca trebuie sa faca acest lucru. Aceasta a povestit ca, timp de mai multe luni, în perioada aprilie – septembrie, acum 19 ani, venea la Iasi la doua saptamâni cu sotul ei sa se închine la moastele Sfintei Parascheva, iar atunci au luat decizia de a împodobi an de an baldachinul cu flori aduse de la Bucuresti, unde au o afacere en gros.
Acum vine an de an alaturi de familie, iar pelerinii se vor putea admira înca de mâine dupa-amiaza baldachinul împodobit cu flori. Tot mâine seara ajung si moastele Sfântului Paisie de la Neamt, care vor fi aduse de la Manastirea Neamtului, iar pelerinajul va începe oficial de sâmbata, 8 octombrie, de la ora 06.00, când moastele Sfintei vor fi scoase din Catedrala Mitropolitana într-o ceremonie speciala si asezate în baldachinul din curtea interioara.
Familia Bustei lucrând alaturi de muncitorii de la firma în 2021, pentru ultimele retusuri la baldachin
De ieri erau sute de oameni care asteptau deja sa se închine la moaste, rândul întinzându-se de-a lungul zidurilor catedralei.