O bătrână cu Alzheimer a fost constrânsă să vândă casa cu tot cu noră și cu fiu, acesta fiind unicul moștenitor. Nepoata de pe soră a bătrânei, cea care și-a însușit imobilul prin declarații mincinoase, a parafat cumpărarea acestuia pe suma de 11.000 euro, din care fiul susține că mama sa nu a primit niciun ban. În baza deciziei instanței, imobilul este grevat acum de executare. Disperat, fiul dezmoștenit face apel la a doua instanță și cere constatarea nulității actului de vânzare cumpărare pentru încălcarea rezervei succesorale și pentru preț neserios. Practic, nepoata a reușit să pună mâna pe un imobil evaluat la peste 300.000 euro, la preț de cameră mucegăită de cămin cu toaletă pe hol.
Pe rolul Tribunalul Iași este deschis unul dintre cele mai ciudate dosare din ultima perioadă. O bătrână de 84 de ani care nu se afla în deplinătatea facultăților mintale a fost manipulată de o nepoată să vândă un imobil situat în apropiere de centrul Iașului, compus din corpul central în suprafață de 34 mp, o anexă de 15 mp și teren în suprafață de 326 mp, cu infima sumă de 11.000 de euro. La pachet cu imobilul de pe strada Răchiți nr. 12 a venit și fiul bătrânei și nora acesteia, care locuiesc în acel imobil de 18 ani.
Tardiv sau nu, asta urmează să stabilească cea de-a doua instanță, în cursul acestui an, Mircea Titianu, fiul bătrânei care a vândut imobilul, formulează apel împotriva sentinței pronunțate de Judecătoria Iași, solicitând desființarea ei în totalitate. În motivarea sa, Titianu susține că la imobilul sus menționat, ce a aparținut mamei sale, Titianu Leonora, locuiește cu soția sa, Titianu Paraschiva, de 18 ani.
“Monoran Elena (n.r. nepoata și cumpărătoarea totodată), la momentul vânzării imobilului, a indus în eroare notarul public (n.r. Gheorghe Zaharia) care nu a efectuat verificările necesare prin care să fie constatat faptul că Titianu Leonora are moștenitori de drept, respectiv eu, Mircea Titianu, ca unic moștenitor, și, ulterior, a mințit și instanța de fond. Elena Monoran a declarat în fals că are cunoștință de situația juridică a imobilului, aceasta nedeplasându-se niciodată la domiciliul unde se află imobilul”, susține Mircea Titianu.
De menționat este faptul că acest contract de vânzare-cumpărare a fost încheiat în anul 2014, cu viciile pe care urmează să le constate instanța, aflându-se sub rezerva dreptului viager de uzufruct, de la momentul înstrăinării și până la sfârșitul vieții Eleonorei Titianu, care a survenit în anul 2020. În cursul acestui an, pe data de 1.07.2022, Monoran l-a notificat pe Titianu, prin executor judecătoresc Hitruc Ionuț, să părăsească imobilul.
O casă și o garsonieră vândute “cu discernământ” de o bolnavă de Alzheimer
Un alt aspect nuanțat de acesta se referă la faptul că în urma parafării contractului de vânzare cumpărare, Leonora Titianu nu a primit banii pe imobil din partea Elenei Monoran, respectiv suma de 65.000 lei.
“Monoran nu a adus în fața instanței niciun mijloc probator prin care să dovedească că mama a primit banii pe casă și nu a recunoscut faptul că aceasta are un fiu. Mai mult, la dosar nu apare Anexa 24 pentru deschiderea procedurii succesorale, în care apar înscris. Pe numele Elenei Monoran am formulat plângere penală pentru infracțiunile de mărturie mincinoasă, fals și uz de fals sub semnătură privată”, menționează Titianu.
Pe aceste considerente ce țin de ascunderea cu intenție a adevărului și implicit declarații în fals în fața notarului și a instanței de fond, Titianu solicită anularea contractului de vânzare cumpărare. Primul termen la cea de-a doua instanță, este stabilit astăzi, pe 17 octombrie.
În apelul său, Titianu strecoară o precizare esențială pentru finalitatea dosarului, și anume faptul că mama sa nu avea discernământ la momentul semnării actului de vânzare cumpărare.
“Medicii legiști de la IML (n.r.comisie condusă de Bulgaru Iliescu Diana, actual director al IML Iași) au dovedit o examinare lacunară nepermisă pe fondul întocmirii expertizei medico-legale psihiatrice privind existent capacității psihice a Eleonorei Titianu de a încheia un act notarial. Au omis cu bună știință să solicite de la Spitalul Socola istoricul medical. În întocmirea raportului de expertiză medico-legală, cei de la IML Iași au încălcat metodologia și protocolul, în condițiile în care nu au solicitat o scrisoare medicală de la specialiștii psihiatri de la Socola, în care s-ar fi regăsit antecedentele patologice ale pacientei”, susține Mircea Titianu.
În sprijinul celor afirmate, fiul a anexat la dosar documente care ilustrează un istoric medical al mamei, ce conține diagnostice grave din punct de vedere psihiatric, printre care tulburare activă organică și demență Alzheimer, o boală ireversibilă care afectează grav discernământul persoanei. Aceste diagnostice i-au fost puse Eleonorei Titianu cu un an înainte de semnarea actelor juridice care fac obiectul acestui dosar. Surprinzător este faptul că nepoata descurcăreață nu s-a rezumat la a cumpăra pe nimica toată o casă din centrul Iașului, unde metrul pătrat este 1000 de euro, ci a mai cumpărat de la bătrână și o garsonieră, potrivit declarațiilor lui Mircea Titianu, consemnate la dosar.