Cum a escrocat un ofiţer SRI un mic afacerist care importa maşini cumpărate de la kurzi din Germania şi i-a cerut 2500 de euro / Ofiţerul SRI, un cartofor plin de datorii, dar cu calificativ foarte bun la locul de muncă

0
240

Tribunalul Militar Timişoara a confirmat acordul de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru căpitanul SRI în rezervă Bogdan Popescu.
Ofiţer operativ la SRI Dobrogea – la data faptei, în august acest an – Bogdan Popescu a admis că l-a păcălit pe un mic afacerist din Constanţa, un proprietar de service auto care importa maşini SH din Germania cumpărate de la turci şi kurzi: I-a spus că serviciile secrete germane cer informaţii despre el şi i-a cerut 2500 de euro astfel încât colegii lui de la SRI Bucureşti să nu trimită datele partenerilor germani, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA cu ofiţerul SRI în rezervă Bogdan Popescu, pus la dispoziţia G4media.ro de Tribunalul Militar Timişoara în baza legii 544/2001.<<Suspectul Popescu Bogdan a declarat că, pe fondul unor informaţii date de MC, ar fi conceput, spre sfârşitul lunii iulie 2022, un scenariu conform căruia acesta ar fi făcut obiectul unor verificări din partea serviciilor de informaţii din Germania cu privire la unele activităţi infracţionale desfăşurate de acesta împreună cu alte persoane pe teritoriul Germaniei, comunicându-i totodată că face obiectul unor supravegheri operative, „are coadă” şi are telefonul interceptat, „roşu”. MC i-ar fi cerut ajutorul, iar suspectul a arătat că l-ar putea ajuta în schimbul unor sume de bani, apelând la presupusa influenţă pe care ar avea-o asupra colegilor care ar fi avut în lucru speţa respectivă, iar, pentru acest serviciu, i-a pretins suma de 2500 de euro>>, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

Mai departe, ofiţerul SRI a conceput un plan amănunţit: i-a trimis „victimei” un mesaj Whatsapp care părea forwardat de la colegii lui în care i se spunea că trebuie să se grăbească cu banii. I-a trimis inclusiv o încheiere de şedinţă de la o instanţă cu mesajul că a reuşit să îi scape pe alţii care au dat bani de problemele penale.
Potrivit avocaţilor din dosar, în timp ce îl presa pe afacerist să îi dea banii, ofiţerul SRI primea telefoane de la cei de la care se împrumutase ca să le dea banii înapoi. Ofiţerul ar fi un împătimit al jocurilor de noroc şi ar fi plin de datorii, potrivit aceloraşi surse.

<<Pe data de 09.08.2022, la ora 10:31, acesta mi-a cerut să fac rost cât mai repede posibil de 2.500 (douămiicincisute) euro, trimiţându-mi următorul mesaj: „Fă rost de 2.5 k cât poţi de repede, dacă poţi. O rezolvăm cu 2.5”, iar la ora 13:54 acesta mi-a scris următorul text: „Vezi că te-am scos în ultimul moment. Până vineri seara poate facem ceva să le mulţumim la oameni.” La ora 18:43, Popescu Bogdan mi-a trimis următorul mesaj: „Colegu fă rost de 500 măcar să îi trimit omului ca să ne lase până luni cu aia. După aia îi avem şi stăm liniştiţi”.

Arăt faptul că nu am avut de unde să îi dau această sumă de bani, iar pe data de 12.08.2022 m-am adresat organelor de anchetă din cadrul DGA Constanţa, solicitându-le să efectueze cercetări>>, a declarat „victima” ofiţerului SRI în faţa procurorilor DNA.

Pe 19 august 2022, procurorii DNA şi ofiţerii DGA Constanţa i-au organizat un flagrant ofiţerului SRI. Acesta s-a întâlnit cu afaceristul care i-a lăsat un plic A4 cu banii, pe scaunul din dreapta al maşinii. Potrivit datelor din dosar, ofiţerul SRI a luat plicul, a intrat pe un gang şi l-a aruncat într-un magazin al mamei sale. Când a fost oprit de procurorii DNA şi ofiţerii DGA, SRI-istul nu mai mai avea banii asupra lui.

Pus în faţa probelor (momentul primirii banilor a fost înregistrat ambiental de afacerist cu tehnica de la DNA), ofiţerul SRI a recunoscut faptele şi le-a indicat locul unde era plicul. Simţind ceva, ofiţerul SRI îl rugase pe fratele său să arunce banii într-un coş de gunoi.

„Așa cum rezultă din procesul verbal de constatare a infracțiunii flagrante, în urma percheziției corporale efectuate asupra numitului POPESCU Bogdan, nu au fost identificate sumele de bani care fuseseră predate martorului denunţător MC pentru realizarea flagrantului.

În jurul orei 18.30, POPESCU Bogdan a indicat organelor de urmărire penală un coș de gunoi situat în zona municipiului Constanța, Piața Tomis 3, în care se află suma de bani pe care a primit-o de la MC în cursul zilei de 19.08.2022.

POPESCU Bogdan a declarat că în acel coș de gunoi se află suma de 2.500 de euro pe care a primit-o de la MC pentru a îi rezolva acestuia o problemă. În urma identificării sumelor de bani găsite în coșul de gunoi, s-a constatat că aceasta este suma de 2.500 de euro ale căror cupiuri și serii sunt identice cu cele predate MC la data de 19.08.2022, conform procesului verbal încheiat în acest scop”, se arată în documentele din dosar.

<<Inculpatul nu are antecedente penale, are studii superioare, este căsătorit şi are un copil minor. Pentru activitatea derulată, în intervalul 2015-2021, a fost apreciat la serviciu exclusiv cu calificativul „foarte bun”>>, au arătat procurorii DNA. După prinderea în flagrant, a fost trecut în rezervă. Potrivit surselor din rândul avocaţilor, Bogdan Popescu ar fi băiatul unui fost şef adjunct al IPJ Constanţa.

Nu este singurul ofiţer SRI Dobrogea cu probleme penale. În februarie acest an, poliţia rutieră din Constanţa l-a prins în trafic pe colonelul SRI Traian Neicu, băut la volan. Potrivit presei locale, colonelul se afla la volanul unui Duster al SRI. El ar fi acroșat un autoturism parcat şi a fost prins după ce a făcut pană. Parchetul militar Bucureşti a comunicat G4media.ro că ofiţerul este anchetat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments