Sah, poezie si pictura… Acestea sunt doar câteva dintre pasiunile a trei fete din Proiectul ProRuralis. Giulia, Catalina si Gabriela au 13 ani, au intrat anul acesta în asociatie, si au obtinut cele mai mari punctaje la testul IQ, test obligatoriu în procesul de selectie a elevilor din mediul rural cu posibilitati limitate de a urma o scoala de calitate la Iasi.
Mai exact, 123, 121 si 118 puncte. În urma testarii si anchetei sociale, acestea au fost acceptate, iar în prezent sunt eleve în clasa a VII-a la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iasi. O sansa de realizare în viata pe care, foarte probabil, altfel nu ar fi primit-o din alta parte.
Giulia a venit de la Scoala Gimnaziala „Ioanid Romanescu” din comuna Românesti, Catalina de la Scoala Profesionala Fântânele din comuna Fântânele, iar Gabriela de la Scoala Profesionala de Industrie Alimentara Tibana din comuna Tibana.
Au aflat de proiectul ProRuralis fie de la profesori, fie de la alti colegi din asociatie, si au aplicat, avantajul lor fiind si mediile mari din timpul anilor de studiu. Au ales Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din IasI, în urma mai multor recomandari.
Ce vreau sa ma fac când voi fi mare?
Desi au ales Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, fetele nu îsi doresc neaparat sa profeseze în acest domeniu. Gabriela este singura care si-ar dori aceasta meserie – educator sau învatator – fiindca îi place sa aiba grija de copii. Giulia si Catalina vor sa ajunga la Facultatea de Drept, si considera ca avocatura ar fi cea mai potrivita pentru ele.
„As vrea sa ma fac avocat, pentru ca îmi place sa fie dreptate, oamenii sa fie corecti si sa se afle adevarul”.
Dupa câteva saptamâni la noua scoala, fetele spun ca nu regreta alegerea facuta. „Eu, sincer, nu m-as mai întoarce la vechea scoala… La tara profesorii nu prea se implica. Nu veneau la ore, si ne lasau sa facem ce vrem noi. Nu prea parcurgeam materia. Conditiile erau bune si acolo, dar am ales sa vin la o scoala în Iasi pentru a învata mai multe lucruri”, marturiseste Catalina.
Doar Giulia spune ca îi lipseste vechea scoala si ca revenirea nu ar fi de nerefuzat. „Daca ar fi sa fac o comparatie, dar doar în legatura cu profesorii si conditiile, m-as întoarce la veche scoala. Nu ca nu îmi place la Pedagogic, dar profesorii erau la fel de buni, ma întelegeam cu toti. Se implicau, chiar daca eram la tara… Doar ca am vrut pe cineva cu care sa fac competitie, deci este vorba de colectiv”, explica Giulia.
Pionul Regelui
Giuliei îi place sa lectureze carti suplimentare, sa vizioneze comedii cu Adam Sandler sau seriale coreene si, mai ales, sa joace sah. Frecventeaza Clubul Pionii Regelui, din Podu Iloaiei, o organizatie non-profit care ajuta copiii din mediul rural sa învete sah. Datorita acestor cursuri a descoperit si ca îi place sa ajute copiii mai mici decât ea.
„Facem cursuri si online si fizic, depinde de posibilitatea fiecaruia. Se organizeaza lunar concursuri la care toti vin fizic. La aceste turnee participa copii de la 5-6 ani pâna la 15 ani. Îi ajut, îmi place sa ajut copilasii atunci când se pierd, sa le zic la ce masa trebuie sa joace”, spune eleva.
La aceste concursuri de sah, premiile sunt oferite pe categorii, iar ultimul premiu obtinut de Giulia este „Pionul Scolii”, pentru ca a fost cea mai buna din scoala sa. În general, premiile constau în volume cu imagini ale marilor maestri din lumea sahului.
Giulia recunoaste ca, de când este venita la Iasi, printre pasiunile ei se numara si vorbitul cu mama ei, fiindca nu reuseste sa mai ajunga atât de des acasa.
Micul Eminescu
Iubeste poezia si îsi gaseste inspiratia în orice. Atunci când ramâne fara idei, Catalina priveste pe geam, iar primul gând care îi vine în minte reprezinta noul subiect al poeziei sale. Scrie poezii de 2 ani, si face parte din proiectul Lumea lui Stie Tot. „Ne învata cum sa ne gasim pe noi, sa ne dam seama cine suntem si ce putem. Asa am descoperit si eu ca am o înclinare catre poezie”, explica Catalina.
În fiecare joi, aceasta are o rubrica pe pagina de Facebook «Lumea lui Stie Tot», o pagina cu mare audienta, unde posteaza o poezie scrisa de ea. În scurt timp, cu ajutorul acestui proiect, va scoate prima sa carte. Lansarea cartii va avea loc la Târgoviste si la Iasi, la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iasi.
„În doi ani de zile am scris poezii aproape despre orice: despre anotimpuri, peisaje, persoane, sentimente. Uneori, când nu am inspiratie, ma uit pe geam si astept pâna îmi vine o idee despre orice. Scriu mai mult seara, pentru ca atunci îmi termin toate temele”, spune aceasta. Catalina a povestit ca au ajutat-o si profesorii de la veche scoala pentru a intra în «Lumea lui Stie Tot»: „Eu scriam poezii când eram mica, pentru învatatoarea mea sau pentru revista scolii si profesorii mei tineau legatura cu cei din acest proiect si le-au spus despre mine”.
Grija pentru cei mici
Gabrielei îi place sa aiba grija de verisorii ei si sa faca diverse activitati cu acestia.
„Îmi plac orice fel de activitati, atât timp cât sunt în aer liber. Îmi place sa plantez flori, sa culeg fructe, sa ma joc fotbal, volei sau orice joc pentru copii mici. Leapsa, fugarita si înghetata sunt preferatele mele”, spune ea. Printre pasiunile ei se numara si sporturile.
Se potriveste în rolul de portar la fotbal, iar la volei a fost mereu capitan. Atunci când are putin timp liber si nu are grija de verisorii sai mai mici, Gabriela deseneaza. Iubeste sa picteze peisaje sau portrete.