Membri îngrijorati ai comunitatii evreiesti din Iasi au atras atentia asupra unei vandalizari repetate care are toate ingredientele pentru a fi considerat o miscare antisemita. Un panou aflat pe Strada Arcu din Iasi, la intersectia cu strada care duce direct spre Gara Mare, amplasat de catre Primaria Iasi, a fost distrus de doua ori, de fiecare data la doar câteva saptamâni dupa ce a fost amplasat.
Acesta prezinta istoricul evenimentelor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, cu toti pasii Pogromului de la Iasi din iunie 1941, dar în special îi mentiona pe iesenii care au avut curajul de a-i adaposti pe evreii care se ascundeau de autoritati.
Panoul a fost instalat în luna iunie a acest an, a fost distrus la câteva saptamâni, a fost refacut peste vara de autoritati si re-amplasat în octombrie, iar în mai putin de doua saptamâni de la reinstalare a fost distrus din nou.
„Iasul nu este un oras antisemit. Dar sunt unele gesturi de ura împotriva evreilor care par ca s-au pastrat de-a lungul zecilor de ani, cine stie cine le-a insuflat. Ne întrebam astazi ce este de facut: acel panou statea foarte bine acolo, e în drumul de la Gara spre oras, trec multi oameni pe lânga el, era un semn de omagiu. E a doua oara când îl vedem distrus si nu întelegem de ce”, a spus un membru al comunitatii evreiesti. Acesta ne-a furnizat fotografiile cu panourile distruse în iunie si octombrie si ne-a rugat sa nu îi facem public numele: „pentru panouri nu ma tem, dar daca a fost rea vointa, pentru mine, da”.
Primaria nu crede ca e antisemitism, dar vrea mutarea panoului
„Ziarul de Iasi” a luat legatura cu reprezentantii Primariei care au coordonat proiectul, iar mesajul general al acestora este unul împaciuitor: acestia considera ca nu putea fi vorba despre o actiune antisemita.
„Daca ar fi fost o actiune antisemita, am fi gasit mesaje adresate. Mai mult, pe panou era un cod QR care ducea la celelalte panouri din oras si ar fi distrus mai multe. Este clar ca nu a fost o companie antisemita, de distrugere a unor simboluri: doar mai sus, pe Râpa Galbena, este un alt panou, mai mic, e drept, dar usor de gasit si identificat dupa cromatica. Ne gândim ca ar fi fost distrus si acela, nu?”, au transmis reprezentantii Primariei Municipiului Iasi pentru „Ziarul de Iasi”.
În întreg orasul mai este doar un singur panou de dimensiuni similare, aflat pe strada Vasile Alecsandri, la sediul fostei chesturi, unde au avut loc cele mai mari atrocitati în iunie 1941.
În rest, mai exista aproape 20 de panouri de dimensiuni mult mai mici, care marcheaza diferite momente din aceeasi perioada. În ciuda camerelor de vederi din zonele adiacente centrului, Politia Locala nu a reusit sa identifice autorii în niciunul dintre cazurile de distrugere, nestiind daca e vorba de aceeasi persoana sau de persoane diferite.
„Am mai avut un panou în campania legata de centenar care a fost vandalizat, oamenii au fost gasiti: erau doi barbati în stare de ebrietate de lânga o comuna din Iasi. Panoul în sine nu e valoros financiar, nu e foarte scump de înlocuit, dar gestul în sine de distrugere nu este unul normal. Însa nu credem ca este vorba despre o campanie antisemita, a mai fost un alt panou în aceeasi zona care a rezistat ani de zile”, au mai spus reprezentantii Primariei.