Angajații de la Romsilva cresc brazi în pepiniere. Deoamdată, i-au semănat, dar peste câțiva ani vor ajunge să fie plantați în păduri, acolo au avut loc defrișări ori natura dezlănțuită i-a pus la pământ.La câteva minute de municipiul Iași se află Pepiniera „Galata”. Aceasta este administrată de Direcția Silvică Iași si este locul în care se produce o gamă diversa de arbori și arbuști ornamentali din diverse specii de rășinoase și foioase. Prima atestare documentară a pepinierei datează din anul 1964, însă reprezentanții Direcției Silvice Iași spun că ea funcționează încă din 1864, fiind una dintre cele mai mari din România.
„Pepiniera silvică Galata datează din anul 1864, este de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza, este cea mai veche pepiniera la nivel de țară. Ea a fost de atunci păstrata ca și destinație, producerea de puieți forestieri și ornamentali. Ea are o suprafață de 13,2 hectare. În cultură avem o suprafață de 11 hectare din care 7,4 hectare sunt puieți ornamentali și 3 hectare sunt puieți forestieri. De aici pot spune că începe producerea și creșterea noii păduri pe care vrem sa o reînființăm pe o suprafață de teren”, a spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.Deși are o echipa mică, formata din numai cinci angajați, pepiniera produce periodic sute de mii de puieți. Cei mai mulți sunt arbuști ornamentali însă există și o secțiune unde sunt crescuți de la zero puieți forestieri. Vorbim despre molid, brazi, stejari, hibiscus, tuia, ienupăr, chiparos, tei, castan, salcâm. Întregul proces de însămânțare și de creștere este unul foarte îndelungat, care necesita atenție, grijă și multe resurse. Spre exemplu, un puiet de stejar sau de molid are nevoie de trei-patru ani pentru a ajunge la o lungime de câțiva centimetri pentru a putea fi plantat.
„De exemplu, în primăvară am folosit undeva la 600.000 de puieți pe cele 90 de hectare care le-am plantat. Restul de puieți le dam la alte Direcții Silvice care au deficit în astfel de puieți pe care îi producem noi. De asemenea, o parte din puieții forestieri îi valorificam la diferite persoane. Facem și sponsorizări pentru UAT-uri sau pentru persoanele fizice. Daca este cazul acordam și asistență tehnică pentru lucrările de împădurit”, a mai spus Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.
Pepiniera este împărțită în doua secții, una pentru producerea puieților forestieri, aproximativ 200.000 mii de bucăți anual și una pentru producerea și formarea puieților ornamentali. Aceștia ajung de cele mai multe ori în spatiile verzi din oraș sau în grădinile ieșenilor, bineînțeles, contracost. În ultimii ani, vremea le-a dat bătai de cap celor care administrează pepiniera pentru că există anumite specii care au nevoie de multa apă.
Regia Națională a Pădurilor produce anual, în cele șapte pepiniere centrale și 580 de pepiniere silvice ale ocoalelor silvice, circa 46 de milioane de puieți forestieri, din 60 de specii, și peste 1,2 milioane de puieți ornamentali, din peste 250 de specii.Romsilva a regenerat 75.401 hectare de păduri de stat
În ultimii cinci ani, autoritățile au regenerat 75.401 hectare fond forestier de stat, 48.163 hectare prin regenerări naturale și 27.238 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantați în acest interval 151,66 milioane puieți forestieri.