O pensiune din zona Hârlău a fost devastată noaptea trecută de un grup de huligani rămași deocamdată necunoscuți. Administratorul pensiunii, fost contracandidat al actualului primar liberal din Deleni, susține că acest act de vandalism este unul premediat, cu scopul de a crea presiuni asupra sa, să renunțe la contractul de concesiune asupra parcului și pensiunii Poiana. De 15 ani de când administrează și investește în aceste bunuri ale statului, presiunile mafiote din partea primarului din Deleni și a acoliților săi, s-au ținut lanț.
Un act de vandalism ieșit din comun s-a produs seara trecută pe terasa unei cunoscute pensiuni din comuna ieșeană Deleni. Persoane rămase deocamdată necunoscute, au pătruns prin efracție în incinta parcului Poiana și, în mod voluntar, au rupt mesele și scaunele de pe terasa pensiunii.
“Este un act de vandalism total gratuit. Mulți au spus că ar putea să fie o răzbunare politică. Nu cred că este vorba de politică, aici este vorba de mizerie umană, de proastă creștere și de primitivism în manifestare. De 15 ani, persoane influente din comuna Deleni duc o campanie susținută de denigrare și de negare a eforturilor făcute la pensiune și implicit la parcul Poiana, de a mă pune într-o lumină urâtă. Acel parc este întreținut și menținut în limite civilizate de 15 ani de către mine. Pe interese personale, pe dorința de a mă alunga de acolo, s-a tot făcut această denigrare, și iată rezultatele! Cei mai slabi de minte iau de bună această campanie și încep să acționeze, cum s-a întâmplat aseară. Au trecut la distrugere,, că așa s-a spus întotdeauna și peste tot –“ este parcul nostru”. Al cui, al nostru? Parcul este proprietate publică, iar eu, ca un prost, am investit niște bani în proprietatea statului, pe care nu mai pot să-i iau înapoi”, a declarat Sorin Coteanu, administratorul pensiunii, imediat dup incident.
Un contract de concesiune, ca un blestem asumat
Lupta pentru parcul de agrement de la Deleni durează din 2007, atunci când SC COMUR SRL, firma administrată de Sorin Coteanu primea in concesiune, pe 25 ani, un așa numit Parc de Agrement, în suprafață de 7,76 ha, în vederea dezvoltării activității turistice. Concesiunea s-a realizat prin negociere directă, deoarece, la cele trei ședințe de licitație publică organizate în perioada februarie-iulie 2007, nu s-au prezentat minim trei licitatori, ceea ce denotă lipsa totală de interes a potențialilor investitori din zonă. Acest “interes” a apărut însă după realizarea lucrărilor de investiții și autorizarea obiectivului drept Complex turistic. Prin contract se stabilea o perioadă de grație de trei ani pentru plata redevenței, dar și acționarea cu bună credință de către ambele părți, precum și sprijinirea concesionarului de către Primăria și Consiliul Local Deleni, scopul declarat al ambelor părți fiind “includerea obiectivului concesionat în circuitul turistic intern și internațional”.
După predarea și respectiv primirea obiectivului concesionat, societatea lui Sorin Coteanu a demarat acțiuni pentru întocmirea Cărții Funciare a bunului concesionat, acțiune începută în septembrie 2007 și finalizată în iunie 2010. Motivele acestei întârzieri enorme sunt imputabile în totalitate Consiliului Local și Primăriei Deleni, susține Coteanu.
“Cauzele întârzierii țin de jalonarea incorectă, de către reprezentanții cadastrali ai Primăriei, a suprafeței de teren concesionată. Astfel, după o primă jalonare, măsurătorile cadastrale au relevat o suprafață de 3,6 ha, iar după a doua jalonare, 10,8 ha. O altă cauză a ținut de lipsa documentației probatorii pentru proprietatea suprafaței de 7,76 ha. Pentru organizarea și susținerea licitației publice s-au folosit documente fără acoperire, în fapt Primăria având evidențiate în actele de proprietate doar 0,76 ha”, susține Coteanu.
Abia în ianuarie 2010, ca urmare a insisțentelor SC COMUR, Primăria Deleni întreprinde diligențele cuvenite si Consiliul Județean Iași certifică, prin adresa nr.850/28.01. 2010, proprietatea Comunei Deleni asupra suprafeței de 7,76 ha.”domeniu public”, sub rezerva adoptării unei Hotărâri de Guvern care să actualizeze domeniul public deținut.
Mai mult, SC Romsilva Iași reclamă proprietatea asupra unei suprafețe de 6 ha, din cele 7,76 ha concesionate. Datorită acestei stari de lucru, SC Comur a dezvoltat investiția doar pe 1,5 ha., suprafață de teren definită drept “curți construcții”, suprafață asupra căreia nu sunt nici un fel de revendicări. Restul de 6 ha.,care ar trebui să constituie suprafața concesionată, au făcut obiectul unui litigiu între Primaria comunei Deleni și Romsilva, Direcția Iași.
Investiții de 150.000 euro în proprietatea statului
Pe cale de consecință, concesionarul Sorin Coteanu începe să înregistreze pagube, ca urmare a situației arătate anterior, fiind nevoit să plătească din buzunarul propriu, mai multe acțiuni de măsurare cadastrală. Mai mult, a fost pus în imposibilitatea de a accesa fonduri europene, în absența Cărții Funciare, înregistrând întârzieri majore în efectuarea lucrărilor de investiții. Cu toate acestea, lucrările de investiții au demarat în anul 2009 și au condus la realizarea primei faze de lucrări, ceea ce a permis autorizarea de către Ministerul Turismului a Parcului Turistic Poiana, unitate turistica ce are în component Pensiunea Turistică Poiana ( trei flori), Popas Turistic Poiana (trei stele) și Restaurant Poiana (doua stele). Suma investită în această etapă a fost de 150.000 euro. Pentru desfășurarea în bune condiții a activității au fost angajate 7 persoane din comuna Deleni, iar produsele agro-alimentare au fost achiziționate de la producători locali.
La finele anului 2010, moment la care expira termenul de 3 ani acordat concesionarului pentru realizarea lucrărilor ce aveau drept scop includerea obiectivului în circuitul turistic, o comisie numită de Primărie s-a deplasat și a făcut o constatare a stadiului de realizare a investiției, constatare măsluită ce s-a regăsit în Procesul Verbal nr.2 din 10.01.2011, ce a avut ca și consecință adoptarea în Consiliu Local Deleni a unei hotărâri de reziliere a contractului de concesiune.
SC Comur a atacat această Hotărare pe două căi și a obținut două hotărari ale justiției. În prima sentință, nr.1219/30.06.2011, prin Ordonanță Presidențială se suspendă efectele Hotărârii nr.16 din 10.03 2011 până la momentul judecării fondului problemei în contencios administrative, iar prin a doua sentință nr. 884 din 20.04.2012, Tribunalul Iași hotărăște că decizia C.L. Deleni nu produce ca rezultat rezilierea și nu are ca efect desființarea înainte de termen a Contractului de Concesiune nr. 34/2007.
“Toate aceste acțiuni, coroborate cu atitudinea Primăriei Deleni, de prezentare într-un mod defăimător a întregii activități realizate de SC Comur, de alungare efectivă a potențialilor clienți, de denigrare și ponegrire a efortului investițional făcut de SC Comur din fonduri proprii, de amestec în modul de administrare a activității economico-financiare a SC Comur, au condus la diminuarea continuă a fluxului de vizitatori-clienți și la reducerea masivă a încasarilor. La acestea s-au adăugat prejudiciile de imagine provocate SC Comur. Am folosit termenul “rea credință” deoarece prin contract, concedentul se obligă să acționeze cu “bună credință”. De asemenea ”să asigure liniștita posesie și folosință a concesionarului”, a arătat Sorin Coteanu.
Sabotaje pe față a Complexului turistic
În aceste condiții, având în vedere că litigiile dintre părți au afectat în mod direct activitatea turistică a Complexului Turistic Poiana, și considerând că Primăria Deleni acționează la modul serios atunci când își declară intențiile de preluare a obiectivului, SC Comur, prin adresa nr.104 din 29.10.2012 își face cunoscută intenția de a fi de acord cu dorinta UAT Deleni de preluare spre administrare și gestiune a Complexului Turistic Poiana cu condiția unei prealabile despăgubiri care sa reflecte valoarea investițiilor și a cheltuielilor de întreținere și menținere a standardelor impuse de clasificarea Ministerului Turismului, cheltuieli efectuate de SC Comur pe parcursul derularii contractului. În urma acestei cereri, Consiliul Local Deleni dă, cu maximă operativitate, în noiembrie 2012, o nouă Hotărâre de reziliere a Contractului de Concesiune, hotărâre care nu a mai fost atacată de SC Comur. În comunicarea către SC Comur se face vorbire și despre respectarea prevederii privind plata despăgubirilor.
“Preluarea obiectivului nu s-a realizat, dar Primăria comunei Deleni și Consiliul Local au procedat în continuare la obstrucționarea activității SC Comur. Astfel, la începutul anului 2013, SC Comur a primit mai multe solicitări pentru organizarea unor evenimente (tabere școlare, Tabăra Națională a Organizației Cercetașilor, nunți, întruniri etc.), dar au fost refuzate ca urmare a discuțiilor avute cu primarul comunei Deleni, care a insistat să nu fie contractate de către SC Comur, complexul urmând să fie preluat de Primărie. S-au pierdut astfel importante oportunități financiare. Mai mult, a fost răspândit zvonul că Parcul va fi preluat de Primărie, ceea ce a făcut ca fluxul de vizitatori să scadă semnificativ, unii solicitanți fiind efectiv și intenționat dirijați spre alte locații de profil”, a susținut Coteanu.
La începutul anului 2013, Primăria Deleni a solicitat unui expert neutru realizarea unei evaluări a lucrărilor de investiții realizate de către SC Comur la Complexul Turistic Poiana. În cazul unei atitudini corecte, de bunăcredință, rezultatul evaluării ar fi trebuit făcut cunoscut și firmei investitoare, mai cu seamă că evaluarea s-a realizat în baza documentației contabile pusă le dispoziția expertului de către SC Comur. Nu s-a procedat astfel, singurele “scăpări” fiind de forma ”nu voi plăti niciodată sumele determinate de evaluator’’, sume rămase secrete pentru SC Comur.
În perioada imediat următoare efectuării evaluării și ca urmare a insistențelor Organizației Cercetașilor, administratorul SC Comur, ing. Coteanu Sorin, a fost convocat la o discuție cu factori din conducerea Primăriei (primar, secretar) și s-a stabilit ca SC Comur să continue să funcționeze, chiar dacă este reziliat contractul de concesiune, Primăria neavând fonduri pentru achitarea sumelor de despăgubire. Un alt motiv major, de care reprezentanții administrației locale nu au știut sau nu au ținut seama atunci când au emis HCL 128/2012 (de reziliere a Contractului de concesiune) a fost acela că Primăria nu poate desfășura activități de Hotel și Restaurant (activitate principală a locației). Aceasta situație denotă odată în plus reaua credință, lipsa de profesionalism și intenția de păgubire a SC Comur.
În luna august, lună în care SC Comur reușise cu chiu cu vai să contracteze trei acțiuni de mică anvergură, Primăria Deleni l-a somat pe concesionar să se prezinte, în data de 15 august 2013, la sediul Primăriei, pentru a preda bunul concesionat. SC Comur a răspuns, prin biroul de avocați care îi reprezintă interesele, că predarea nu se poate face decât la fața locului, cu o inventariere exactă a bunurilor existente, acțiune urmată de plata sumelor de despăgubire, stabilite sub o formă sau alta, dar acceptate de ambele părți. Nu s-a concretizat nimic, SC Comur nu a avut activitate, dar a avut în continuare cheltuieli de întreținere, plata onorariu avocati, precum și plata salarii pentru doi paznici.
Primăria Deleni a continuat “războiul” de intimidare și tracasare, solicitând plata redevenței, inclusiv pentru perioada de grație, dar și pentru anul 2013, deși Contractul de Concesiune a fost reziliat de unitatea administrativă, concomitent cu împânzirea zvonului că a preluat déjà Parcul. Mai mult, a impus Biroului Cadastral Hîrlau, în baza Hotărârii Consiliului Local de reziliere a contractului de concesiune, eliminarea mențiunii privind concesionarea din Cartea Cadastrală.
Actiunile de tracasare au continuat, Primaria Deleni emitand titluri executorii pe care instantele de judecata le-au anulat ulterior, obligand UAT deleni la plata cheltuielelor de judecată (peste 5000 lei).
În prezent, se află pe rol o altă acțiune judecătorească prin care UAT Deleni solicită, drept redevență, sume aberante, fără nicio bază contractuală, financiară ori logică. Expertiza financiar-contabilă efectuată déja în această actțune judecătorească a determinat un cuantum al sumelor datorate drept redevență de sub 30 % din suma solicitată de UAT Deleni. Acțiunea judecătorească este în curs de desfășurare.