Trei directoare de şcoli din IaşI au şanse să obţină titlul Directorul Anului la Ateneul Român din Bucureşti

0
133

Trei directori de la scoli din Iasi au fost nominalizati la Gala Premiilor pentru Directorii Anului. Voinescu Simona Elena de la Scoala Gimnaziala Popricani, Antoci Georgiana-Livia de la Scoala Gimnaziala „Elena Cuza” si Manea Sabina Elvira Maria de la Scoala Gimnaziala „Ion Simionescu” Iasi, se numara printre cei 19 finalisti.
Pe 23 noiembrie 2022 vor fi anuntati câstigatorii celor patru categorii: Directorul Anului, Directorul Anului pentru Egalitate de Sanse, Directorul Anului pentru Inovare si Directorul Anului pentru Antreprenoriat. Gala va avea loc la Ateneul Român din Bucuresti si vor fi prezenti reprezentanti din comunitatile educationale si de business din toata tara. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Asociatiei Pentru Valori în România.

Proiect dedicat grupurilor vulnerabile

Georgiana-Livia Antoci este directoarea Scolii Gimnaziale „Elena Cuza” si a aplicat la categoria Directorul Anului pentru Egalitate de Sanse. „Prin toate demersurile pe care le-am facut am avut întotdeauna în vedere grupurile vulnerabile din scoala, iar aplicatia a fost dedicata elevilor de etnie roma care sunt în scoala noastra. Cred în puterea educatiei, cred ca prin educatie copiii de etnie roma au o sansa la un viitor mai bun decât cel de acum”, explica aceasta.

Proiectul pe care l-a demarat se numeste Edu empower – împuternicire prin educatie si este destinat elevilor de etnie roma din Scoala Gimnaziala „Elena Cuza”. „Este un pariu pe care l-am facut cu mine însami si un pariu imaginar cu ceilalti, care sunt destul de reticenti în ceea ce priveste etnia roma. Vreau ca si elevii romi sa aiba sanse egale în viitor”, completeaza Georgiana-Livia Antoci.

În ceea ce priveste nominalizarea, directoarea spune ca a fost luata prin surprindere, mai ales fiindca a respins initial recomandarea înscrierii. „Am fost motivata pentru scoala. Am considerat ca scoala merita sa fie trecuta pe acea lista. Pe mine ma bucura si simpla nominalizare, pentru ca, din câte am înteles, au fost peste 200 de aplicatii. Sa fiu printre cei 19 finalisti înseamna ca facem lucrurile asa cum trebuie”, spune aceasta.

 

Digitalizarea unitatii de învatamânt

La categoria Directorul Anului pentru Antreprenoriat a fost nominalizata Simona Elena Voinescu, directoarea Scolii Gimnaziale Popricani. „Este un proiect ce priveste digitalizarea întregii institutii de învatamânt si dotarea acesteia cu aparatura IT de ultima generatie. S-a realizat dotarea unui laborator de informatica, iar toate spatiile de clasa detin astazi table interactive. Toti colegii profesori detin laptopuri, toti elevii detin tablete, laboratorul de informatica este dotat cu desktopuri de tip All in One, la fel si birourile si cancelaria. Avem si ecrane de proiectie, camere web de videoconferinta si 25 de tablete grafice pentru profesori”, mentioneaza directoarea.

Proiectul a fost realizat din bani nerambursabili, accesati de scoala prin fonduri europene. În paralel, salile de clasa au fost dotate cu vestiare pentru elevi, cu mobilier si alte materiale didactice. „Am mers pe dotarea cu mobilier scolar, materiale didactice pentru profesori si pentru elevi. În spate este o munca de 10 ani. Am darâmat la propriu o scoala, am reconstruit-o si i-am redat stralucirea de altadata, eu fiind o eleva a acestei scoli în trecut. Am facut aici clasele I-IV, iar când m-am întors, în calitate de profesor, am gasit-o lipsita de stralucire si în stadiu avansat de degradare. Pentru mine, pentru comunitate si pentru colegii mei profesori este o mare reusita. Acum scoala noastra arata impecabil”, spune Simona Elena Voinescu.

Proiectul se intituleaza Achizitia de echipamente mobile IT pentru uz scolar, iar perioada de desfasurare a fost 21.07.2021 – 20.07. 2022. S-a adresat celor 270 de elevi si 66 de prescolari de la Scoala Gimnaziala Popricani.

 

Sali de muzica, pictura  si geografie

Sabina Elvira Maria Manea este directoarea Scolii Gimnaziale „Ion Simionescu” din Iasi si a aplicat la sectiunea Directorul Anului pentru Egalitate de Sanse. „Au fost puse în discutie mai multe proiecte remarcabile ale scolii, printre care înfiintarea Salii de muzica, a Atelierului de pictura sau a Laboratorului de geografie Terra. Aceste initiative s-au concretizat la nivelul scolii întrucât mi-am dorit sa pun la dispozitia elevilor dotari ce nu se gasesc în mod normal în scolile gimnaziale”, precizeaza aceasta.

Directoarea spune ca îsi doreste ca absolventii clasei a IV-a sa îsi continue studiile la Scoala Gimnaziala „Ion Simionescu”, proiectul initiat de aceasta urmarind acest aspect. „Pentru a-i pastra în scoala trebuie sa le oferim oportunitati deosebite si accesul la activitati extracurriculare consistente, pe masura asteptarilor. Cred ca misiunea unei scoli gimnaziale este sa formeze absolventi de clasa a VIII-a bine pregatiti, capabili sa ocupe locul dorit în clasa a IX-a. Sub nicio forma scolile gimnaziale nu ar trebui sa îsi faca un titlu de glorie din reusita propriilor absolventi de clasa a IV-a la scoli de renume din Iasi”, explica Sabina Manea.

În plus, directoarea a fost puse în discutie si proiectele de anvergura pe care le-a câstigat, mai exact acreditarea Erasmus+, prin care timp de 5 ani câte 25 de cadre didactice vor participa la cursuri de formare în alte tari. Este vorba si de proiectul Educatie outdoor prin activitati integrate pentru formarea competentelor de viata, prin care vor fi organizate în acest an scolar 12 cluburi pentru elevi: Clubul de lectura Povestile fermecate, Clubul de drumetii, Clubul de fotografie, Clubul sportivilor, Clubul de stiinte ale vietii si Clubul ARTS & CRAFTS. Valoarea acestor doua proiecte depaseste suma de 600.000 euro.

Gala Premiilor pentru Directorii Anului este organizata de Asociatia Pentru Valori În Educatie (AVE) din România. Aceasta permite fie recomandarea unui director, fie înscrierea personala a acestuia în cadrul uneia din cele patru sectiuni: Directorul Anului, Directorul Anului pentru Egalitate de Sanse, Directorul Anului pentru Inovare si Directorul Anului pentru Antreprenoriat. În cadrul aplicatiei, directorul trebuie sa precizeze initiativa pe care au avut-o în anul scolar trecut si schimbarea pe care au produs-o. Acea aplicatie este jurizata si, ulterior, apar nominalizarile.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentFemeile implicate in incidentul cu parintele Calistrat au propria varianta fata de cele intamplate la manastirea Vladiceni
Articolul următor7,54 miliarde de euro – Cât produce Iașul într-un an
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments