Pacient cu hepatita E, tratat la Spitalul ”Sf.Parascheva” Iaşi. Este al cincilea caz în ultimii doi ani

0
123

Medicii de la La Spitalul Clinic de Boli Infectioase ” Sf.Parascheva” Iasi anunta ca trateaza un pacient diagnosticat cu hepatita E, una dintre tipurile de hepatita rar întâlnita. În ultimii 2 ani acesta este al 5 le-a caz înregistrat, conform medicilor ieseni.
Riscul de contaminare este mare în Asia Centrala si de Sud-Est, nordul si vestul Africii, Mexic, unde se înregistreaza destul de multe cazuri. Sursa de transmitere o reprezinta apa sau alimentele contaminate.

Pacientul, în vârta de 65 de ani, din judetul iasi, s-a prezentat în triajul spitalului nostru dupa ce, de mai bine de doua saptamâni, prezenta dureri în flancul drept, balonare, fatigabilitate, ameteli, astenie fizica si psihica si polialtralgii(dureri de articulatii).

În urma anamnezei, pacientul a precizat si problemele medicale cronice pentru care urmeza tratament: adenom periuretral si gastro-duodenita cronica. Ceea ce ne-a atras atentia a fost faptul ca barbatul consuma apa din fântâna din curtea gospodariei fara a fi efectuat verificari ale calitatii apei. În plus, pacientul nostru este un consumator fidel de peste înghetat, în dorinta sa de a elimina carnea de porc din alimentatie, peste pe care îl achizitioneaza din marketuri.

Medicul curant a stabilit imediat analizele necesare pentru diagnosticarea pacientului care prezenta simptome de hepatita acuta. În urma investigatiilor, indicatorul de suferinta a ficatului TGP –ul avea o valoare de 1100 U/l(valoare de peste 25 ori valoarea maxima acceptata) însa testele realizate in vederea diagnosticarii pentru hepatita A, B ,C au avut rezultate negative. Extinderea investigatiilor echipei medicale a stabilit un diagnostic de hepatita tip E identificandu-se în sânge anticorpi de tip IgM împotriva acestui virus.

S-a procedat la administrarea tratamentului specific, hepatoprotectoare si vitaminoterapie. Pacientului i s-a recomandat odihna si a fost inclus în programul cu alimentatie de regim.

La câteva zile de la internare, pacientul se simte mai bine, simptomatologia s-a redus semnificativ, mai acuza înca dureri articulare, însa TGP-ul a scazut sub valoarea de 500.

Va mai ramâne internat în spital pâna când transaminazele(TGP- ul, TGO-ul vor prezenta valori in limite normale). Dupa externare va urma o perioada de convalescenta de 3 luni în care va trebuie sa se odihneasca, sa tina regim alimentar si sa urmeze tratamentul prescris de medicul curant pentru o recuperare completa a functiei hepatice.

Cu toate ca se comporta ca virusul hepatic de tip A si nu se cronicizeaza, hepatita cu virus E poate afecta grav un organism cu o imunitate scazuta sau cu comorbiditati importante. De asemenea, acest tip de hepatita reprezinta un pericol pentru femeile însarcinate, în cazul carora poate avea o evolutie fulminanta care poate pune în pericol viata, atât a mamei cât si a fatului.

Cazuri precum acesta ne îndeamna sa recomandam o mai mare atentie cu privire la igiena proprie si a lucrurilor pe care le manipulam, la mâncarea si apa pe care le consumam.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments