Un bărbat a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare după ce a cumpărat 35 de litri de motorină, cu mai mulți ani în urmă, de la un mecanic de locomotivă. Curtea de Apel Pitești a decis că acesta trebuie să stea după gratii, prejudiciul fiind de 175 de lei.
39 de persoane au fost inculpate în acest dosar, fiind condamnate de Curtea de Apel Pitești după ce, pe fond, judecătoria le-a achitat. Bărbatul mai fusese condamnat, la trei ani de închisoare cu suspendare, iar acum – la vechea condamnare – se vor adăuga încă 2 ani de detenție.”Este, efectiv, halucinant ceea ce se întâmplă. Bărbatul a fost achitat, în primă instanță… Dar ar trebui să începem cu începutul. Au fost trimise în judecată 39 de persoane. Mecanici de locomotivă ar fi delapidat motorină, în valoare totală de aproximativ 40.000 de lei, respectiv 8.000 de euro.
Toți cei 39 de inculpați au fost condamnați. Cu executare, cu suspendare… Asta în condițiile în care, pe fond, judecătoria i-a achitat pe toți, iar Curtea de Apel Pitești – în trei termene – i-a condamnat pe toți.
Situația atipică a persoanei pe care am asistat-o astăzi (n.red. – 22 noiembrie 2022) este aceea că bărbatul, cu 15 ani în urmă, mai săvârșise o faptă. A fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Cursese tot termenul de reabilitare, făcuse și cerere de la instanță și nu numai că nu i-au luat în considerare, dar i-au dat acei trei ani plus doi ani în acest dosar, urmând ca pentru 35 de litri de motorină să facă cinci ani de închisoare. Motorina nu a delapidat-o el, că nu era mecanic de locomotivă, a cumpărat-o de la un mecanic de locomotivă”, precizează avocatul Veronel Rădulescu.
”Motorina nici măcar nu era motorină de locomotivă, era un combustibil rezidual”
Avocatul Veronel Rădulescu a mai declarat, pentru Gândul, că motorina pe care vâlceanul a cumpărat-o, cu mai mulți ani în urmă, de la mecanicul de locomotivă, era – conform expertizei efectuate – combustibil rezidual.
În tot acest scenariu absolut surprinzător intervine și starea de sănătate precară a bărbatului condamnat la 5 ani de închisoare pentru ”complicitate la delapidare”, suma totală fiind de 175 de lei.
”Dar motorina nici măcar nu era motorină de locomotivă, era un combustibil rezidual. Erau niște reziduuri. Și s-a stabilit prin expertiză că era lichid rezidual. Omul ăsta are de executat 5 ani de închisoare, un om foarte bolnav care a făcut și un preinfarct aflându-se în închisoare.
E halucinantă speța! Era 5 lei litrul de motorină la vremea respectivă, iar 35 de litri de motorină înseamnă 175 de lei. Deci vorbim despre o presupusă complicitate la delapidarea sumei de 175 de lei.
Am avut astăzi recursul în casație. Voi încerca să găsesc un remediu procesual, în continuare… Există dosare cu delapidare mare și există pedepse cu suspendare, dacă nu chiar și achitări, oricum pedepse mult mai mici”, a mai declarat avocatul Veronel Rădulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Cozmin Gușă: ”Devine clar înțelesul dictonului «Fiat iustitia, pereat mundus!»”
Analistul Cozmin Gușă a prezentat, pe pagina sa de socializare, acest caz, trăgând un semnal de alarmă și notând că – de aproximativ două decenii – scrie despre/analizează ”contribuția decisivă a justiției românești la îngroparea țării”.
Potrivit acestuia, ”marii corupți” au reușit să scape de pedeapsă, iar prejudiciile nu au fost recuperate, putându-se vorbi chiar despre ”mafiile organizate pentru devalizări, mafii ce au în componență procurori, judecători, lucrători în serviciile secrete”.
”Un vâlcean dornic de un chilipir, om serios altfel și cu familie, a cumpărat la negru acum mai mulți ani 35 de litri de motorină de la un mecanic de locomotivă. Atunci prețul litrului de motorină la pompă era de 5 RON, omul nostru a cumpărat cu 4 RON, potlogăria a fost investigată, documentată și judecată timp de mai mulți ani, iar în final Curtea de Apel Pitești a dispus condamnarea sa la detenție de 5 ani pentru complicitate la delapidare. Prejudiciul a fost calculat la 175 RON, iar beneficiul condamnatului la 35 RON. (…)
Scriu de vreo 20 de ani despre contribuția decisivă a justiției românești la îngroparea țării, am tot analizat felul în care mereu prin mecanismele absconse au reușit să scape marii corupți, să nu se recupereze prejudiciile, cum corporațiile multinaționale au reușit să-și falimenteze concurenții naționali tot prin proceduri în justiție, nu mai vorbesc despre mafiile organizate pentru devalizări, mafii ce au în componență procurori, judecători, lucrători în serviciile secrete”, a notat analistul Cozmin Gușă în mediul online.
”Cu cazul prezentat azi devine clar înțelesul dictonului din titlu, «Fiat iustitia, pereat mundus!» (Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea), pe care trebuie să-l pricepem că justiția o (va) duce bine, iar cetățenii vor pieri individual sau în grupuri, ca amărâtul ce-a căutat un chilipir cu beneficiu ilegal de 35 RON, iar acum e pe cale să stea 5 ani după gratii, dacă nu va muri pe-acolo din cauza bolilor”.