USV Iaşi organizează mâine, 28 noiembrie 2022, a patra ediţie a Concursului de Vinuri Spumante Româneşti

0
63
La Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, mâine, 28 noiembrie 2022 va începe a patra ediţie a Concursului de Vinuri Spumante Româneşti – singura competiţie de acest gen din România. Vor fi propuse jurizării vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piaţă, altele care vor fi lansate special cu această ocazie.

Jurizarea se va face după o fişă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV), astfel încât aprecierea finală să fie cât mai relevantă.

De asemenea, la ediţia din acest an, evaluarea probelor va avea loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, din comisie făcând parte oenologi, degustatori ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), dar şi cadre didactice de specialitate ale USV Iaşi.

„A fost păstrat un echilibru perfect la jurizare – numărul de juraţi doamne-domni este acelaşi! Jurizarea se va face atât la general, cât şi pe criterii relevante pentru consumator: metoda tradiţională – metoda Charmat, spumante albe şi spumante rosé, topul realizat de juraţii de sex masculin, respectiv top feminin. În acest an, printre juraţi se va regăsi un blogger străin: Anne-Wies van Oosten. Am cunoscut-o anul trecut în Ungaria, în excursia organizată pentru cei care au participat la concursul Web Wine Writing, şi nu am ezitat să-i lansez invitaţia. Sunt convins că prin intermediul blogului ei, https://www.anne-wies.nl/, vinul spumant românesc va fi mai bine cunoscut, şi în Olanda”, a declarat Tiberiu Onuţu, organizatorul competiţiei.

Câteva date din cronologia vinului spumant românesc:

  • Ion Ionescu de la Brad era creditat ca fiind cel care a produs în 1841 prima dată „şampanie” (n.a. corect, vin spumant) în spaţiul românesc. Surse mai noi îl menţionează pe Jakob Aurelius Müller, superintendent la Biertan, care a produs vin spumant cu cel puţin 35 ani mai înainte.
  • Istoric vorbind, de-a lungul timpului au fost peste 30 de producători români de spumante.
  • Pivniţele Rhein & Co, Mott & Fils, Basilescu N St. Marceaux au fost cei mai cunoscuţi producători de spumante din prima jumătate a secolului XX.
  • Vinurile Basilescu au primit permisiunea, de la francezi de a folosi denumirea „şampanie” pentru efervescentele lor https://cramabasilescu.ro/istoric/pre-1945
  • Astăzi sunt 29 de producători activi care au lansate pe piaţă aproape 150 de mărci de vinuri efervescente.
0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments