Un fost procuror devenit sinecurist PSD și un cântăreț de muzică populară, vocal și taragot, candidează pentru cele două posturi de membri CSM din partea societății civile

0
268

Până în acest moment, la Senat au fost depuse șapte candidaturi pentru cele două locuri alocate societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Deși, teoretic, candidații sunt apolitici, numirea lor va depinde exclusiv de înțelegerile subterane dintre partide. De departe, cel mai apropiat de politică pare, în acest moment, Fănel Mihalcea, un fost procuror din Brăila a cărui fiică este secretar general al Camerei Deputaților, propusă de PSD pentru acest post.

Din 2017 încoace, aceeași formațiune l-a impus pe tatăl Silviei Mihalcea ca membru în mai multe structuri de conducere din firme de stat. În declarațiile de avere, însă, Mihalcea Senior nu a trecut sumele încasate în această calitate, ceea ce, teoretic, i-ar putea aduce o verificare din partea Agenției Naționale de Integritate. Tot din PSD au făcut parte alți doi candidați: Ioan Sas, un avocat din Maramureș care cântă muzică populară și Gabriel Liviu Ispas, în trecut suspect într-un dosar DNA, conform g4media.

Procuror în Brăila, Fănel Mihalcea s-a pensionat în 2017. Una dintre cele trei scrisori de susținere atașate dosarului său de candidat provine de la Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, fondată în 2019 de judecătorii bihoreni Florica Roman, Raluca Beatrix Cuc și Traian Munteanu, anchetați, în trecut, de DNA pentru abuz în serviciu, trafic de influență sau favorizarea infractorului, dar scoși, în final, de sub urmărire penală, dosarele fiind clasate.

Fiica lui Fănel Mihalcea este Silvia, din 2021 secretar general al Camerei Deputaților cu sprijin PSD. Tot PSD a numit-o, în 2012, pe Silvia Mihalcea la șefia Oficiului Național pentru Registrul Comerțului.

După ce a ieșit din magistratură (în prezent încasează o pensie de circa 22.000 lei lunar net), Fănel Mihalcea a fost numit, tot pe filieră PSD, în structuri de conducere din societăți deținute de stat: administrator provizoriu – membru Comitetul de Nominalizare si Remunerare la Administrația Porturilor Dunării Maritime SA Galați, administrator neexecutiv la Compania Națională Transelectrica și în Consiliul de Administrație de la Regia Autonomă Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați. Aurora, a încasat, anul trecut, 3,06 milioane lei dintr-o afacere în domeniul farmaceutic.

Conform contului de Facebook, avocatul Marina Ioana Alexandru, și ea candidat la CSM, s-a declarat revoltată, recent, de faptul că ”prin constatarea legilor justiției ca fiind constituționale, CCR a pecetluit LOVITURA DE STAT dată poporului român! Asta înseamnă practic, legalizarea anarhiei !!! Somn ușor!”Anul trecut, ea a participat alături de personaje controversate precum Pompiliu Diplan și Dan M.V. Chitic la manifestații împotriva vaccinării obligatorii, iar, câteva luni mai târziu, a cerut Guvernului, printre altele, ca în termen de 7 zile, să îi furnizeze ”STUDIUL ȘTIINȚIFIC efectuat și recunoscut unanim la nivel mondial și efectuat și recunoscut implicit și în România, care a demonstrat existența virusului SARS-CoV-2 prin izolare, purificare, trecerea prin Postulatele lui Koch, stabilindu-se Standardul de Aur.” – lucru cerut, în paralel, în Parlament, și de deputatul independent, fost AUR, Mihai Lască, și el parte a taberei conspiraționiste și anti-vacciniste din perioada pandemiei.

Pentru un alt actual candidat, avocat, dar și cadru universitar – Gabriel Liviu Ispas -, DNA a anunțat, în 2017, faptul că este suspect de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Acuzația era inclusă într-un dosar legat de înstrăinarea Bazei Cutezătorii din București, la data presususelor fapte Ispas fiind director general adjunct la Direcția Generală Juridic și Control din cadrul Ministerului Educației Cercetării și Inovării.

În 2018, pentru Ispas și alți doi suspecți a fost dispusă soluția clasării, ”având în vedere că prin raportul de expertiză criminalistică dispusă în cauză s-a stabilit că semnăturile de pe actul adițional la contractul de locaţiune nu au fost executate de aceștia” (Sursa: comunicat DNA). A fost membru PSD, iar, ulterior, s-a încris în ProRomânia, calitate în care, în 2019, a candidat, fără succes, pentru un post de europarlamentar.Avocata Geta Lupu din Iași iese în evidență prin recomandările pentru postul din CSM primite din partea Uniunii Generale a Industriașilor din România UGIR, document semnat de omul de afaceri George Constantin Păunescu, ale Sectorului de Misiune Statistică și Prognoză Pastorală din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, precum și ale Asociațiilor Familia Tradițională și Rezerviștilor Militari pentru Dezvoltare Antreprenorială și Comunitară, ultimele două conduse de un colonel și un general, ambii în rezervă.

Tot din Iași provine candidatura Irinei Ioana Rusu, consilier juridic la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecție Socială, care beneficiază de sprijinul unui ONG puțin cunoscut – Fundația Camera de Arbitraj și Mediere -, dar care a reușit și în 2017 să-și impună un candidat al societății civile în CSM – Romeu Chelariu.

Tot o susținere importantă – cea a Uniunii Naționale a Barourilor din România – are avocatul Ioan Sas (foto deschidere) din Maramureș. În 2020, pe contul de Facebook, și-a exprimat susținerea publică pentru alegerea ca președinte al Consiliului Județean Maramureș al lui Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD la nivel național. Sas a fost membru PSD și consilier județean din partea acestui partid până în octombrie 2020, când a demisionat din ambele poziții. Este un obișnuit al emisiunilor de muzică populară, având postate mai multe melodii și pe youtube. Cântă atât vocal, cât și la taragot.

Și cel de-al șaptelea candidat, grefierul timișorean Cătălin Aurel Trăistariu, are trei scrisori de recomandare puternice, din partea Blocului Național Sindical, a Societății Timișoara și a Asociației Voci pentru Democrație în Justiție – VeDem Just.

Se mai pot depune candidaturi până pe data de 12 decembrie. Conform Legii 317/2004 de funcționare a CSM, pot fi aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanți ai societății civile persoanele care sunt specialiști în domeniul dreptului, cu o vechime de cel puțin 7 ani într-o profesie juridică sau în învățământul juridic superior, se bucură de înaltă reputație profesională și morală, nu au făcut parte din serviciile de informații înainte sau după anul 1990, nu au colaborat în niciun fel cu acestea și nu au un interes personal care influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege, nu au calitatea de membru al unui partid politic și nu au îndeplinit în ultimii 5 ani funcții de demnitate publică.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments