AUR și violența: lungul șir de episoade în care liderii partidului extremist AUR au folosit forța pumnului

0
71

Episodul de violență domestică de care e acuzat deputatul AUR Dumitru Focșa chiar de către soția sa e ultimul dintr-un lung șir de evenimente în care liderii partidului extremist condus de George Simion au folosit violența fizică sau de limbaj. Recursul la violență a adus condamnarea repetată a AUR de către alte partide politice și de organisme ale societății civile.Iată cele mai dure momente care i-au avut în prim-plan pe liderii partidului extremist AUR.
Ianuarie 2023: Deputatul AUR Dumitru Focșa a fost reclamat la poliție chiar de soția sa pentru că ar fi agresat-o. Femeia a primit îngrijiri medicale acasă, iar poliția arată în comunicatul oficial că aceasta ”prezenta urme vizibile de violență”. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru infracțiunea de violență în familie.

În 10 martie 2022, același deputat Dumitru Focșa l-a amenințat cu bătaia pe deputatul PSD Alfred Simonis pe holurile Parlamentului. Scandalul a pornit de la un proiect legislativ inițiat de AUR privind suveranitatea națională și respins de plenul Camerei Deputaților. Deputatul AUR Focșa l-a criticat pe Simonis pentru o presupusă lipsă de transparență în privința votului, apoi l-a strigat ”valutist” și ”hoț”, de față cu ziariști și alți parlamentari. ”Valutistă e mă-ta, porcule”, i-a răspuns Simonis deputatului AUR, moment în care Focșa i-a replicat ”Vezi să nu te pocnesc acum!”.

Februarie 2022. George Simion l-a îmbrâncit în Parlament pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, căruia i-a strigat în mod repetat ”Ești un hoț!” după ce a pus ambele mâini pe el. Virgil Popescu vorbea de la prezidiul Camerei Deputaților la moțiunea simplă împotriva sa, moment în care Simion a venit peste el la microfon, a pus ambele mâini pe el și a urlat în repetate rânduri ”Ești un hoț!”, ținându-l de gât. ”Este pentru prima oară în istoria parlamentarismului când un ministru este agresat fizic”, a spus președintele de ședință, Daniel Suciu, care a închis ședința.Ianuarie 2022. George Simion și câteva zeci de simpatizanți ai partidului extremist AUR au intrat cu forța în Primăria Timișoara. Forțele de ordine nu au avut nici o reacție, instituția nu a fost apărată.

Octombrie 2021. Liderii AUR, în frunte cu George Simion, l-au îmbrâncit pe senatorul PNL Daniel Fenechiu și au intrat cu forța în ședința reunită a Comisiei de Sănătate și Comisiei Juridice, unde se dezbătea asupra introducerii certificatului verde COVID-19 pentru angajații de la stat și privat. Daniel Fenechiu a afirmat la Antena 3 că parlamentarii AUR au forțat ușa Comisiei și au intrat în sala de dezbatere.

Octombrie 2021. Claudiu Târziu, copreședintele AUR, l-a amenințat de la tribuna Parlamentului pe Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, spunându-i ”O să dai socoteală pentru mizeriile pe care le verși în capul AUR”. În discursul susținut la moțiunea de cenzură, Târziu a spus și că ”Dacă eram legionar, știți cum procedam, da? Așa, doar cu cuvintele”, referindu-se la acuzații venite din sală. Membrii mișcarii legionare au fost autorii unor asasinate politice care au zguduit România în perioada interbelică.

Septembrie 2021. Deputatul liberal Florin Roman, care a încercat să conducă ședința de joi a Parlamentului, a fost evacuat cu forța de la prezidiu de doi parlamentari AUR, chemați de liderul George Simion. Cei doi parlamentari sunt Antonio Andrușceac și Titi Stoica, poreclit și Titi ”Patru Mâini” pentru votul dublu la bugetul de stat.

21 decembrie 2021. Asaltul asupra sediului Parlamentului, eveniment organizat de liderii AUR, în frunte cu George Simion, care s-a soldat cu violențe, intrarea în curtea Parlamentului, tentativa de intrare în clădirea Parlamentului, distrugerea mașinilor Ambasadei SUA și Ambasadei Japoniei.Minimalizarea Holocaustului. AUR a susținut în 3 ianuarie 2021, într-un comunicat de presă, că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă ”teme minore” care au fost ridicate la rangul de materii, în ceea ce califică a fi drept o ”acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

Vizitele organizate la locuințele diverșilor politicieni, inclusiv la unele dintre casele președintelui Klaus Iohannis, manifestări similare cu ale legionarilor din perioada interbelică.

Apologia făcută de senatorul AUR Sorin Lavric, ideolog al partidului, la adresa unor criminali de război condamnați – Mircea Vulcănescu și Radu Gyr. În 26 februarie 2021 senatorul AUR Sorin Lavric, i-a omagiat în plenul Senatului pe criminalii de război condamnați Mircea Vulcănescu și Radu Gyr și pe legionarul Valeriu Gafencu. Deputatul FCER Silviu Vexler a fost singurul parlamentar care a protestat, iar Sorin Lavric i-a replicat: “Aici nu este Palestina”.

Jignirile aduse în Parlament de Dan Tănasă (AUR) la adresa parlamentarului USR Silviu Dehelean.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentDaniel Grădinaru, noul președinte CSM, Daniel Horodniceanu vicepreședinte/ Grădinaru a secretizat dosarul șefei ÎCCJ Claudia Corbu și a făcut parte din completurile care i-a achitat pe Tăriceanu, Ghiță și Orban/ Horodniceanu a condus DIICOT și a protestat împotriva mutilării legilor Justiției
Articolul următorNavetistii sunt nemultumiti de transportul metropolitan: „Problema este ca nu avem cu ce sa facem naveta”
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments