Consilierii locali ieșeni au votat bugetul pentru 2023, după cinci ore de discuții controversate / Liberalii i-au acuzat pe PSD-iști și USR-iști că se opun bugetului fără a avea soluții concrete pentru oraș

0
92

Consilierii locali PNL şi PMP, împreună cu viceprimarul Cezar Baciu, au votat, după mai bine de cinci ore de discuţii, cât a durat şedinţa de miercuri, bugetul municipiului Iaşi pentru anul 2023, relatează Agerpres.

Bugetul local pentru anul 2023 a primit din partea PNL şi PMP 14 din cele 27 de voturi, 5 abţineri din partea consilierilor PSD şi 8 voturi împotrivă ale consilierilor USR.După votul bugetului, liberalii din Consiliul Local au acuzat opoziţia, formată din PSD şi USR, că este „lipsită de soluţie pentru oraş”. Totodată, liberalii critică faptul că PSD şi USR nu susţin bugetul municipiului Iaşi, deşi acesta este considerabil mai consistent decât cel din 2022.„Astăzi, opoziţia PSD-USR din Consiliul Local al Municipiului Iaşi a suferit, din nou, o fractură de logică politică, votând pentru respingerea bugetului municipiului Iaşi, deşi o parte din amendamentele celor două părţi au fost aprobate şi s-au regăsit în forma finală a bugetului supus aprobării. Cu alte cuvinte, opoziţia PSD-USR a votat împotriva propriilor amendamente. Bugetul oraşului nostru a fost adoptat, în ciuda piedicilor opoziţiei. Apreciez maniera elegantă în care s-au desfăşurat dezbaterile pe proiectul de buget propus şi mă bucur că am reuşit să îl aprobăm chiar la începutul anului. Chiar dacă au fost încercări la începutul şedinţei de a duce în derizoriu acest moment important pentru oraş, am reuşit să trecem peste şi să abordăm totul într-o manieră constructivă. Mulţumesc celor de bună-credinţă care au înţeles că funcţionarea oraşului nostru nu stă în orgoliul câtorva persoane”, a declarat viceprimarul liberal Daniel Juravle.
De cealaltă parte, consilierii USR Iaşi spun, prin intermediul unui comunicat de presă, că au votat împotriva acestui buget „gândit parcă în staţie, pe fugă, până la venirea autobuzului”.„Considerăm că structura sa este una superficială şi că a fost construit rapid, doar pentru a bifa o sarcină anuală. Într-un oraş mare şi important al ţării precum este Iaşiul, pretenţiile pentru o administraţie cât mai performantă sunt inevitabile, însă este nevoie şi de aleşi care să-şi dorească rezultate. Ne-am fi dorit dezbateri reale, dezbateri care să conducă la idei noi şi soluţii, o gestionare eficientă a sumelor de care dispunem, ţinând cont de cerinţele societăţii civile şi ale cetăţenilor. Noi ne-am prezentat la şedinţă pentru a ne exprima punctul de vedere şi pentru a ne susţine proiectele propuse şi vom fi întotdeauna la treabă pentru ieşeni”, a declarat deputatul Filip Havârneanu, preşedintele USR Iaşi.

La rândul lor, social-democraţii spun că au plecat cu un gust amar după cele câteva ore cât a durat şedinţa pentru votarea bugetului.

„Cei din PSD am asistat la „un proces” de proiect pentru bugetul local făcut pe repede înainte, un proces heirupist făcut în grabă şi disperare de primarul penelist Mihai Chirica. Nu au fost de acord să asculte solicitările social-democraţilor şi ale societăţii civile, care a cerut să aibă o consultare amplă, conform legii. Colegii mei au cerut amânarea şedinţei pentru ca fiecare dintre ieşeni şi reprezentanţi ai societăţii civile să poată consulta propunerile pentru buget şi să îşi spună în mod clar dorinţele şi aşteptările”, a declarat Bogdan Balanişcu, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi.

Bugetul general al municipiului Iaşi pentru anul 2023 este de aproximativ 443 de milioane de euro, din care suma de circa 346 milioane de euro este din bugetul local. Suma include venituri de 1,67 milioane de lei şi un excedent de 30,63 milioane de lei.

Bugetul centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii se ridică la suma de circa 90 de milioane de euro.Bugetul local cuprinde o secţiune de funcţionare de 995.270.900 de lei, adică 58,20% din total, iar secţiunea de dezvoltare are o valoare de 714.932.060 de lei – 41,80% din total.

Bugetul include şi o sumă de 154.311.000 lei reprezentând bugetul creditelor externe, care constă în principal în împrumutul contractat de la BERD pentru construirea noului Depou Dacia şi modernizarea Cinematografului Dacia.

În cadrul secţiunilor de dezvoltare e prevăzută o sumă de 455.843.660 lei pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă europeană, în derulare sau noi. Unele dintre ele sunt deja finalizate, dar sumele aferente nu au fost încă decontate de bugetul de stat şi Uniunea Europeană.

De asemenea, proiectul bugetului include şi o mică parte din sumele care vor fi primite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Municipalitatea a anunţat că a depus proiecte în valoare totală de circa 792 de milioane de lei. Valoarea proiectelor depuse pe cele trei componente PNRR este de 701.787.494 lei, iar proiectele care privesc modernizarea sistemului spitalicesc ieşean au un total de 91,2 milioane lei.

Proiectul bugetului local prevede investiţii din bugetul local în sumă de 153.820.000 lei, care constau în: investiţii în continuare – 124.830.210 lei, investiţii noi – 28.989.790 lei. Se remarcă aici suma de 4,4 milioane lei pentru modernizarea străzilor, 14 milioane lei pentru staţii de încărcare a autobuzelor electrice, 10 milioane lei pentru modernizarea Esplanadei Teatrului Naţional, 5 milioane lei pentru modernizarea trotuarelor şi aleilor, 8 milioane lei pentru modernizarea Depoului Dacia, 5,9 milioane lei pentru mijloace de transport, 3,5 milioane lei pentru terenuri de sport la 21 unităţi şcolare, 2 milioane lei pentru proiectare şi execuţie modernizare spaţii de joacă.

Proiectul bugetului local pe acest an prevede investiţii de 16 milioane de lei în domeniul Educaţiei şi de 14 milioane de lei în domeniul Sănătăţii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments