Trimisă în judecată de procurori pentru infracțiuni de evaziune fiscală, femeia de afaceri Lia Stanca a fost condamnată de Tribunalul Sălaj la cinci ani de închisoare cu executare, relatează graiulsalajului.ro.Lia Stanca a fost parteneră de afaceri cu Elena Udrea la Băile Boghiș. În Ianuarie, 2022, Curtea de Apel Cluja decidea declanșarea procedurii falimentului pentru firma SC Băi Boghiș SRL, aflată în insolvență din 2019. Instanța clujeană a luat această decizie la solicitarea companiei Construcții Erbașu, care avea de recuperat o creanță de peste 6,6 milioane de lei de la SC Băi Boghiș SRL, după ce a efectuat lucrări de reabilitare și modernizare a stațiunii, în 2013.
În momentul în care se construia afacerea de la Băile Boghiș, actualul ministru al Afecerilor de Interne (pe vremuri mare lider al PDL la Sălaj) le lăuda pe cele două „femei de afaceri”: „Felicităi. Ați demonstrat încă o dată că într-un județ mic precum Sălajul se pot face lucruri mari”, scria Bode pe Facebook.După ce anul trecut Udrea a fost condamnată și arestată pentru fapte de corupție, a venit acum rândul femeii de afaceri Lia Stanca să fie condamnată la 5 ani de închisoare cu executare, fără acord de recunoaștere a faptelor.
În plus, instanța o obligă pe Lia Stanca la plata sumei de aproximativ 4 milioane de lei către bugetul de stat, prejudiciu nerecuperat constând în impozit pe profit şi TVA.Pentru recuperarea banilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au instituit sechestru asiguratoriu pe mai multe bunuri ale inculpatei, măsură menținută și de instanță. În solidar cu inculpata răspund pentru prejudiciul creat și firmele SC Vidalis Impex, SC Primarom Exim SRL și SC Izomat SA, părți responsabile civilmente în acest dosar. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Lia Stanca este fosta soție a generalului SRI Viorel StanaL, decedat în 2021. Ea a cochetat și cu politica, fiind președinte al filialei județene a Partidului Ecologist Român, formațiune din partea căreia, în 2020, candidat la alegerile parlamentare pentru un post de senator.
“(…)condamnă pe inculpata S.V.E. ( Stanca Veronica Elena, n.red.) la pedeapsa de: – 5 (cinci) ani închisoare pentru comiterea infracţiunii continuate de evaziune fiscală (41 acte materiale). (…) aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit.a) teza a II-a, lit.b) şi lit. c) C.p. din 1969 (exercitarea dreptului de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală) pe o durată de 3 ani după terminarea executării pedepsei principale. În baza art.71 alin.1 C.p.p din 1969, pe durata executării pedepsei aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a) teza a II-a, lit.b) şi lit. c) C.p. din 1969 (dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală). (…) admite acţiunea formulată şi precizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi, în consecinţă: – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC P SRL la plata, către bugetul de stat, a sumei de 3.265.347 lei, reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în impozit pe profit (203.840 lei) şi TVA (3.061.507 lei), la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv; – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC V.I.SRL la plata, către bugetul de stat, a sumei de 749.988 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în TVA, la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv; – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC I SA la plata, către bugetul de stat, a sumei de 148.332 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în TVA, la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv”