Bacăul şi Iaşiul fac 60% din cifra de afaceri din Moldova, aşa cum relevă datele preluate de ZF dintr-un raport dezvoltat de B2I app pentru platforma confidas.ro. Împreună, cele două judeţe însumează o cifră de afaceri de aproape 80 de miliarde de lei, adică 60% din businessul total al Moldovei de 130 mld. lei.
Regiunea de dezvoltare Nord-Est, care înseamnă Moldova fără Galaţi, înseamnă însă numai 6,5% din cifra de afaceri totală a României, de circa 2.000 de mld. de lei în total. Lipsa infrastructurii, mai ales a infrastructurii de transport care să lege Moldova de restul regiunilor istorice şi de vestul Europei, a făcut ca investiţiile străine să evite regiunea, aşa cum scot în evidenţă atât volumul cifrei de afaceri din regiune, cât şi datele Băncii Naţionale privind investiţiile străine directe: doar 3% din cele peste 100 de mld. de euro din investiţii străine directe au mers către Moldova.
Cu toate acestea, există şi o parte plină a paharului: lipsa investiţiilor străine a lăsat loc antreprenorilor români şi unii dintre cei mai puternici oameni de business din România provin din regiune Moldovei. De exemplu, fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, fondatorii Dedeman, au pornit din Bacău şi au păstrat tot acolo sediul central al reţelei de magazine, lider pe piaţa de bricolaj. Şi Dorinel Umbrărescu care construieşte acum aproape în totalitate Autostrada Moldovei şi-a dezvoltat companiile tot în Bacău. De asemenea, Dan Ostahie a fondat Altex, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa electro-IT din România, în Piatra-Neamţ.