Instituția Prefectului Iași va cheltui circa 100.000 euro pentru realizarea proiectului tehnic aferent lucrărilor de reabilitare a Palatului Administrativ (cunoscut drept „Casa Pătrată”), clădire unde se află sediul acestei instituții și cel al Consiliului Județean.
„Servicii de proiectare – Documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C.), Documentație tehnică de organizare a execuției lucrărilor (D.T.O.E.), Proiect tehnic de execuție (P.Th.) şi asistenţă tehnică proiectant aferente obiectivului de renovare energetică a Palatului Administrativ Iași”, este obiectul contractului scos la licitație, cu o valoare de peste 460.000 lei, fără TVA.După finalizarea proiectării, Prefectura va putea lansa și licitație de execuție a lucrărilor întrucât fondurile de reabilitare sunt deja asigurate prin intermediul PNRR (peste 20 milioane lei).
Clădirea Palatului Administrativ a fost construită la sfârșitul anilor 1960. Conform Iasi.travel, pe locul clădirii se afla un cinematograf (Scala), un restaurant (Dunărea), precum și alte vechi magazine ale negustorilor, demolate în timpul sistematizării anilor ‘60.
Aici a funcționat Comitetul Județean de Partid, unde Secretarul General al PCR, Nicolae Ceaușescu, își avea biroul în timpul vizitelor la Iași. Acest birou aparținea prim-secretarului și era miezul politic al construcției. Între 1974 și 1979, acest post a fost ocupat de Ion Iliescu, cel care va deveni Președintele României după căderea regimului comunist. Acesta avea o intrare separată dinspre magazinul Moldova către scara de onoare. Geamurile și balconul biroului dădeau spre Piața Palatului unde se adunau mulțimile pentru a asculta discursurile Tovarășului. Porțiunea de stradă dintre Casa Pătrată și Casa Dosoftei a fost singura din zonă prevăzută cu piatră cubică, ieșenii inventând legenda că trepidațiile provocate mașinilor ar fi descurajat eventualii atacatori să îl împuște pe Ceaușescu. Acum clădirea găzduiește sediul Consiliului Județean și al Prefecturii” – Iasi.travel.
Potrivit sursei citate, arhitectura clădirii este în spiritul realismului socialist și aduce a casă țărănească, cu prispe. Fațadele sunt decorate cu cărămidă aparentă și decorațiuni din beton care imită pilaștrii și contraforturile mănăstirilor ștefaniene. La nivelul intrării dinspre Palat, în dreptul balconului, se pot observa mozaicuri ce sugerează temele predilecte ale regimului: pe de o parte, industria, agricultura și istoria, iar de cealaltă parte, arta și creația eminesciană. Clădirea prezintă și o curte interioară amenajată ca un mic spațiu verde.
Motivul dispunerii simetrice pe patru laturi a clădirii este localizarea ei între cele mai importante monumente ale orașului, precum și între patru străzi, mai notează sursa citată.