Apicultorii prefera sa ramana cu mierea pe stoc decat sa o vanda la preturi de nimic. Acestea au scazut sub 10 lei per kilogram

0
182

Anul 2022 a fost unul destul de dificil pentru apicultori. Chiar daca exista cantitati suficiente pentru prelucrare si vanzare, apicultorii spun ca pretul mierii a scazut sub pretul de 10 lei pe kilogram. In aceste conditi, oamenii prefera sa ramana cu mierea pe stoc.

Sebastian Tătaru, apicultor

„Firmele care se ocupa de procesarea in Romania si achizitie au oferit un pret sub tariful anilor precedenti pentru achizitia de miere si atunci foarte multi dintre apicultori au preferat sa depoziteze mierea obtinuta in anul 2022 sa faca stocuri. Unii dintre ei au cautat variante, pentru vanzarea en detail dar acestia sunt foarte putini. Avand in vedere faptul ca alimentul miere nu este perisabil, ea poate fi pastrata un timp indelungat.”

Situatia este destul de grea pentru ca in 2023, apicultorii nu vor mai putea face investitii atat de mari.

Sebastian Tătaru, apicultor

„Mierea poliflora sau mierea de tei care a fost aproape inexistenta in anul 2023 dar atat cat s-a facut a avut un pret de achizitie la en gros undeva la 9-10 lei. Comparativ cu acest pret cu anii precedenti putem spune ca este o diminuare cu 30-40%. De exemplu, in 2021-2020 mierea poliflora sau tei a fost achizitionata cu valoarea de 13-14 lei.”

Romania se afla pe primele locuri in Europa la exportul de miere de albine.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments