România a produs în 2021 – ultimul an pentru care există date publice finale – 4,45 mil. hl de vin, cu 16,2% mai mult decât în anul anterior Producţia de struguri proaspeţi a fost doar cu 6% mai bună decât în 2020, apropiindu-se de 1 milion de tone După suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie – de 188.891 de hectare – România ocupă locul 10 în lume.
România este unul dintre cei mai mari jucători din industria mondială a viţei de vie şi a vinului, ocupând poziţii fruntaşe în multe categorii. Totuşi, dincolo de graniţele ţării acest lucru nu este cunoscut, mulţi dintre străini – chiar şi cei pasionaţi de licoarea lui Bacchus – nici măcar nu ştiu că pe piaţa locală se realizează vin. Acest fapt este confirmat şi de cifrele care spun că, la o producţie anuală de 4,5 mil. hl, România este al 13-lea cel mai mare producător de vin din lume. Ca export însă, ea e invizibilă, cu doar 0,19 mil. hl, valoare cu care ocupă locul 32 la nivel mondial. Mai mult, în 2021 – ultimul an pentru care există date publice finale -, exportul a scăzut 9,5%, în timp ce producţia a crescut cu 16,2%, arată datele OIV – Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului.