Învățământ de noapte la Iași! Colegiul Pedagogic se închide! Cei peste 800 de elevi vor fi evacuați și vor învață în săli improvizate până la orele 20

0
8535

Situație fără precedent la Iași! După ce le-au fost jucate viețile la ruleta rusească, mai bine de 17 ani, elevii celui mai vechi colegiu pedagogic din țară sunt evacuați. Din cauza incompetenței autorităților locale și centrale, Școala Normală din Iași se închide. Cei peste 800 de elevi vor fi distribuiți la alte unități de învățământ învecinate, cursurile urmând sa fie finalizate în jurul orelor 20. Nicio mizerie politică din cloaca PSD-PNL nu a făcut vreo interpelare sau presiune de grup pentru salvarea acestei școli, iar primăria s-a jucat de-a alocările pe hârtie.  170 de ani de învățământ pedagogic la  Iași sunt aruncați la groapa de gunoi a istoriei.

Unitățile de învățământ au ajuns precum sistemul care le guvernează. În colaps. După aproape 170 de ani de activitate pedagogică, cel mai vechi colegiu din Iași se închide. Colegiul Național Pedagogic  “Vasile Lupu” nu mai este funcțional. Viitoarele cadre didactice ale Iașului își vor aduce aminte cu oroare de condițiile în care decidenții sau inconștienții din educație și administrație îi pun, începând de astăzi, într.o situație care nu are nimic de.a face cu un sistem normal de învățământ. Cei aproximativ 840 de elevi ai colegiului au fost deja evacuați și astăzi, în prima zi de școală de după vacanță, vor fi redistribuiți,  în program de după-amiază, la Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară, la Seminarul Teologic Ortodox şi la Liceul cu Program Sportiv Iaşi.

Anumiți ”responsabili din educație” au omis să precizeze faptul că o parte dintre elevi vor fi nevoiți să facă ore de curs și în incinta internatului școlii, fiind nevoie pentru acest lucru de improvizarea în spații impropii a unor săli de curs și relocarea unora dintre elevii din internat. Atât în spațiile de curs din internat, cât și la celelalte 3 unități de învățământ unde vor fi distribuiți elevii de la Pedagogic, orele de curs se vor finaliza în jurul orelor 20, deoarece nu se va putea vicia programul de curs al elevilor înscriși la aceste școli, pe cale de consecință, elevii noștrii vor  trebui să aștepte eliberarea sălilor de curs. Înainte de alte problem care s-ar ridica din această situație se pune problema siguranței multora dintre elevi, care vor trebui să se deplaseze către case după orele 20”, a declarat, sub protecția anonimatului, un cadru didactic de la Pedagogic.

Ruleta rusească cu câteva generații de elevi

Cauza care a condus la această situație tine strict de starea de autodemolare în care se găsesc clădirile colegiului, și asta nu de ieri, de azi, ci de aproape 2 decenii. Practic, autoritățile au jucat ruleta rusească în fiecare zi, cu câteva generații de elevi, viețile acestora fiind puse în pericol de neisprăviții din educație și administrație. A fost nevoie de  cutremurul din Turcia, ca factorii decidenți să realizeze pericolul în care se află acești elevi.

În urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România de către unităţile de învăţământ, au fost identificate 39 de clădiri care sunt încadrate în clasă de risc seismic de gradul I, printre care și Colegiul Pedagogic. În acest context, Ministerul Educaţiei ne-a solicitat să identificăm soluţii pentru rezolvarea problemei, urmând ca această școală să intre cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare, printr-un program guvernamental”, este poziția oficială a ISJ Iași.

Practic, din două fraze îmbrăcate în tot atâtea minciuni, cel puțin o instituție a reușit să își acopere incompetența. În primul rând, sintagma de reactualizare a datelor este o minciună sfruntată, în condițiile în care Colegiul Pedagogic figura ca fiind în grad I de risc seismic, în urma unei expertize tehnice făcute în urmă cu mai bine de 20 de ani, iar în al doilea rând, grija bruscă a guvernanților se va dovedi a fi apă de ploaie.

Pe de altă parte, datele transmise Ministerul Educației, via ISJ Iași, nu concordă cu situația prezentată de premierul Nicolae Ciucă care a anunțat la prima ședință de Guvern de după cutremurele din 14 februarie că în România sunt 118 școli evaluate cu risc seismic 1 care au nevoie urgentă de consolidări. Iașul apare cu trei școli în primele 21 de clădiri aflate în situație de urgență, fiind județul cu cea mai proastă stare a patrimoniului.

Colonia penitenciară din Parlament ia în derâdere situația de la Pedagogic

Adunătura de parlamentari din Casa Poporului a respins acordarea unei sume vitale din Fondul de Rezervă pentru salvarea celei mai vechi școli de dascăli din România. Despre parlamentarii de Iași nici nu se pune problema să fie interpelați pe acest subiect pentru că sunt tufa de Veneția. Această adunătură jenanță de politruci din această legislatură nici are Iașul în agenda parlamentară, darmite o biată și bătrână școală dătătoare de educație. Este de ajuns …România lor educată. Dintre fripturiștii din această legislatură, singurul care a încercat să miște ceva a fost deputatul Alexandru Kocsis, care a făcut o interpelare pe subiectul școlii pedagogice de la Iași.

Ministerul Educației derulează un proiect în valoare de 100 milioane de euro împreună cu Banca Mondială pentru reabilitarea școlilor cu cel mai mare risc seismic. Banii nu sunt suficienți, doar Școala Normală din Iași necesită un buget de minim 20 milioane de euro. Colegiul Pedagogic din Iași mai așteaptă. Așa au decis colegii din majoritatea parlamentară. Cea mai veche școală de dascăli din Principatele Unite, cu 167 de ani de istorie, încă nu merită să fie reabilitată. Am cerut 55 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului. Poate unora li se pare mult, dar în urmă cu două luni au acordat pomeni în valoare de 726 de milioane de lei din acest fond de rezervă pentru a acoperi găurile din bugetele primăriilor, găuri apărute după ce au mărit salariile primarilor, viceprimarilor și angajaților din administrația locală. Parlamentarii de la PSD, care se aflau chiar în fața mea când am susținut amendamentul, au râs când am zis să ne ferească Dumnezeu de un cutremur. Au zis că nu sunt cutremure la Iași. Eu îi îndemn să viziteze amfiteatrul Colegiului Pedagogic și se vor gândi de două ori înainte să mai râdă. Zeci de ani nu a contat pentru nimeni că aici sunt școlarizați cei mai mulți elevi în învățământul pedagogic din țară. Nu a contat pentru nimeni istoria, faptul că aici s-a format Ion Creangă ca învățător. Nu a contat nici faptul că ultima renovare serioasă s-a făcut tocmai în anul 1965”, a declarat deputatul Kocsis, singurul care a depus  un amendament pentru finanțarea consolidării și renovării clădirii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, prima școală de dascăli din Principatele Unite.

 

 

Pedagogicul, între festivism și dramă

Au trecut 6 decenii de la ultima intervenție asupra clădirilor Colegiului Pedagogic, din care 3 decenii de declarații populiste, fără nicio acoperire palpabilă. În urmă cu 4 ani, Primăria, prin Consiliul Local,  a catadicsit să aprobe un proiect pentru reabilitarea unui corp secundar al școlii și a cantinei acesteia,  obiective pentru care indicatorii tehnico-economici se ridicau la valoarea de 95 milioane lei (19 milioane de euro, suma minimă cu care puteau salva corpul central al școlii). Tocmai clădirile care erau încadrate în clasa a II-a de risc seismic. Clădirea școlii, tocmai cea care se încadrează în clasa I de risc seismi, care se preta cu prioritate la o intervenție similară, a fost lăsată deoparte.

Din punct de vedere funcțional, proiectul urmărește optimizarea spațiilor destinate festivităților, grădiniței, ciclului de învățământ primar, sălilor de sport și reconfigurarea căilor de evacuare verticale, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile construcției, redimensionarea grupurilor sanitare în acord cu legislația în vigoare, dar ținând cont de rigorile spațiale ale unei clădiri monument istoric”, se arăta în nota de fundamentare.

Cinic, dar adevărat! Festivismul a fost mai prioritar decât viața sau educația.

2021- excedent de spații, 2023 – evacuare în masă

Doi ani mai târziu, oamenii primarului Mihai Chirica lansau o procedură de achiziție publică pentru achiziția serviciilor de „Actualizare proiectare documentație tehnico-economică pentru Colegiul Pedagogic, necesară pentru ca proiectul „Refuncţionalizare și reabilitare corp C1 liceu și corp C2 cantină – aleea Mihail Sadoveanu, nr. 46” să poată fi depus și inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Surprinzător este faptul că, într-o vizită făcută la această școală, în 2021, de către Mihai Chirica, acesta a constatat că există mai multe spații excedentare, în stare bună de conservare, propunerea acestuia  fiind  ca acestea să fie date temporar în administrarea altor unități de învățământ care au solicitat astfel de spații, printre care și Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Ori, după nici un an jumătate, școala se vede pusă în situația de a găsi ea alte spații didactice pentru proprii elevi.

La 15 decembrie 1855 a luat fiinţă Şcoala Normală „Vasile Lupu” de la Iaşi, prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din cele două ţări româneşti aflate încă sub suzeranitate turcească, moment istoric al organizării învăţământului normal şi primar pe baze ştiinţifice. Titu Maiorescu a propus numele şcolii, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a admis ca şcoala să fie numită „Institutul lui Vasile Lupu”. Ulterior, numele de Institutul Normal „Vasile Lupu” s-a păstrat până în 1890, când s-a statornicit cel de Şcoală Normală „Vasile Lupu”. Cantina a fost ridicată în a doua etapă de dezvoltare a liceului între anii 1896 și 1900, când director era profesorul Ioan Mitru.

4.9 9 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments