Arhiepiscopia Iașilor, prin Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune, demarează în cadrul Lunii pentru Viața 2023 cel mai important proiect dedicat mamelor și copiilor: Centrul Maternal Sf. Emilia.
Conceput ca un serviciu social complex de tip rezidenţial, Centrul maternal „Sf. Emilia” urmărește prevenirea separării copilului de părinţi, fiind organizat pe model familial. Misiunea centrului este de a asigura protecţie şi îngrijire cuplului mamă – copil, care se găsește în situații de dificultate, precum şi femeilor însărcinate aflate în criză de sarcină. Scopul primordial constă în prevenirea abandonului prin oferirea unui mediu sigur, atât pentru mamă, cât și pentru copil, dar și dezvoltarea abilităţilor parentale, medierea relaţiilor cu familia extinsă în vederea reintegrării în societate.
Beneficiari ai Centrului pot deveni mamele cu copii, aflaţi în risc de separare de familie, dar şi femeile însărcinate în situaţii de dificultate. Acestora li se va acorda îngrijire, consiliere, sprijin psihologic, suport social și educaţional, susținere în orientarea profesională, precum şi alte servicii de integrare socială.
„Centrul maternal Sfânta Emilia este pentru mine o datorie morală față de o mamă care, acum 30 de ani mergea spre avort, devastată de actul oribil pentru care se pregătea. Avea ochii plini de lacrimi și de vânătăile făcute de cel care nu o primea acasă decât fără copil. M-a întrebat: Unde să mă duc, părinte, că nu mă primește acasă?. Atunci nu am avut răspuns. Acum am: Centrul maternal Sfânta Emilia, pentru ca nimeni să nu rămână fără răspuns la această tragică întrebare”, a declarat Pr. Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita.
Crearea Centrului maternal „Sf. Emilia” reprezintă un act firesc și coerent al Departamentului Pro Vita din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, care, începând din 2011, desfășoară programe și proiecte prin care urmărește salvarea și protejarea vieții umane. Unul dintre acestea este Programul „Praesidio” prin care, de peste un deceniu, femeile însărcinate aflate în dificultate beneficiază de sprijin real, concret și imediat pentru a putea lua decizia pozitivă pentru ele și copiii lor.
Construcția acestui centru vine ca o necesitate raportată la realitatea dură și tristă din România cu privire la rata nașterilor în rândul adolescentelor, dar și cea referitoare la violența domestică. Conform datelor Asociației Salvați Copiii, 45% dintre nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din UE provin din țara noastră. De asemenea, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între femei și bărbați subliniază că cea mai gravă problemă cu care se confruntă femeile în România este violenţa sub toate formele. Studiul naţional privind violenţa domestică realizat de ANES arată că, doar în semestrul I al anul 2019, au fost raportate un număr de 6731 victime ale violenţei în familie, dintre care 4.167, adică 61,91% erau femei.
„Orice mamă dorește un viitor bun pentru copilul ei. Ce face o mamă care se află într-o situație atât de grea încât nu are resursele necesare nici măcar să viseze la ceva pentru pruncul ei? De cele mai multe ori este tentată să își abandoneze copilul sau să avorteze, o încearcă depresia, iar nașterea se transformă dintr-o bucurie în traumă. Această situație afectează nu doar viitorul ei și a copilului, ci se transmite următoarelor generații. Centrul maternal Sf.Emilia este gândit să formeze un model de familie. Aici o mamă își va regăsi sensul, va prinde putere și va învăța să ia decizii bune. Ea va prinde aripi pentru a putea ulterior să-și învețe propriul copil să zboare. Centrul maternal Sf.Emilia este speranță, iubire, putere și viață”, a transmis Raluca Zota, coordonator al Centrului maternal „Sf. Emilia”.