Blestemul școlilor din mediul rural:„S-au risipit fonduri importante in localitati mici unde avem scoli care sunt inchise”

0
126

Probleme nesfarsite la scolile din mediul rural. Chiar daca exista programe nationale de finantare pentru dezvoltare, acestea sunt accesate de comunitati mici, unde numarul elevilor este foarte redus. Sunt situatii in care scoli noi stau inchise pentru ca nu sunt copii, iar alte comune vor sa acceseze fonduri pentru investitii dar nu o pot face din lipsa apei potabile. Astfel, viitorul elevilor din mediul rural sta sub un mare semn de intrebare.

Romania este tara tuturor posibilitatilor. În timp ce mulţi copii învaţă în săli dărăpănate şi au toaleta în curte, în unele zone au fost reabilitate şcoli, cu zeci sau sute de mii de euro, dar stau acum închise din cauza scăderii populației şcolare. Chiar daca autoritatile cunosc aceasta problema, invatamantul iesean pare ca nu mai poate iesi din acest vid.

Luciana Antoci, insp.gen.ISJ Iași

„S-au risipit fonduri importante in localitati mici unde avem scoli care sunt inchise sau in cel mai bun caz, s-a facut schimbare de destinatie. Haideti sa facem o evalaure din punctul de vedere al evolutiei dinamicii populatiei scoalare si in masura in care sta in puterea dumneavoastra concentrati aceste fonduri pe scolile din comuna pentru ca viitorul pe educatie, acesta va fi. Ne place sau nu, vom fi nevoiti sa desfiintam clase din diverse sate si comune pe care le avem risipite si sa concentram reteaua scolara la centrul de comuna. Decizia pentru reteaua scolara prin UAT se ia in Consiliul Local. Exista perspectiva la nivel centralizat.”

Astfel, multe şcoli din judeţ au fost închise după ce s-au investit sume consistente în renovarea lor prin PNDL. Si asta nu e tot. Primarii ar vrea sa acceseze fonduri pentru a investi in scoli dar lipsa infrastructurii ii impiedica. O astfel de situatie este in comuna Dolhesti.

Petru Butnariu, primar com. Dolhești

„Este un sat de romi. Adica dupa norme nu mai facem, nu mai accesam proiecte. Nu e putem accesa. Este imposibil. ApaVital o sa ajunga la Dolhesti peste 15 ani poate. Luam copiii si ii mutam. Ii ducem in alt judet in alte comune. Vrem sa accesam fonduri dar nu se poate.”

Pe de alta parte, scolile care nu au acces la apa potabila nu pot functiona pentru ca pot pune in pericol sanatatea elevilor.

Anca Cristea, sef Compartiment la DSP Iasi

„Scoli care nu au apa nu de doi ani, ci de 50 de ani. Aici au fost atatia primari. Eu nu stiu ce solutii se gasesc dar nu putem sa incalcam legea. Ganditi-va ca dumneavoastra veti pune apa in scoala asta de la o fantana care nu este potabila. Copiii sunt la risc sa faca asa: o intoxicatie acuta care ii duce la moarte. Cine raspunde? DSP-ul care a dat avizul. Sau avem o epidemie pentru ca toti copiii vor bea apa. Ei sunt mici, nu inteleg si vor face o boala diareica acuta grava. Unii dintre ei vor putea muri. Si atunci? Cine raspunde? Cu apa nu ne putem juca! Oricat am fi noi de doritori. Dumneavoastra ati functionat si pana acum. Fara autorizatie de functionare, inspectia sanitara nu va dat nicio amenda dar acum sa va dam un aviz?”

Astfel, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi le recomanda primarilor sa faca investitii in centrele de comuna, unde ar putea beneficia de conditii mai bune si un numar mai mare de elevi.

Luciana Antoci, insp.gen.ISJ Iași

„Orice forma de relocare trebuie sa respecte niste reguli si sa ne asiguram ca avem conditii corespunzatoare copiilor in scoala. Daca sunt scoli care au intrat pe reabilitare termica, de asemenea, e bine de stiut pentru ca nu inseamna doar anvelopare exterioara ci si lucrari la interior. Oriunde sunt surse de finantare se impune relocarea elevilor. Pe infrastructura scolara sunt putine posibilitati cel putin la nivelul comunelor.”

Primarii spun ca sunt legati de maini in situatia de fata si ca nu vor putea niciodata sa reduca rata anbandonului scolar in judetul Iasi.

Dumitru Prigoreanu, primar com. Deleni

„Avem obligatia sa respectam cadrul legal. Nu exista alta formula de luat in calcul. Gasim anumite intelegeri la limita cadrului legal pentru a depasi un moment sau altul, asta e o alta discutie. Trebuie sa tinem cont de aceasta realitate: numarul copiiilor care este intr-o continua scadere pentru scolile din mediul rural, modul cum vom gasi o solutie sa mentinem tinerii in localitatile noastre si la Deleni si in alta parte, daca in 2008 aveam 1.800 de copii scolari si prescolari astazi comuna Deleni are peste 1.100. Deci s-a pierdut un numar semnificativ de copii.”

An de an, zeci de elevi renunta la scoala din cauza saraciei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments