Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari a anunţat astăzi că va începe un proiect pentru restaurare şi consolidare. Istoria bisericii începe la mijlocul secolului al XVII-lea cand Vistiernicul Iordache Cantacuzino, închină praznicului Nașterii Maicii Domnului o biserică, finalizată în jurul anului 1640. În secolul al XIX-lea, biserica a ars într-un incendiu care a cuprins tot centrul orașului. Ajunsă în ruină, aceasta a fost preluată de către familiile Cantacuzino-Pașcanu și Beldiman, care au refacut-o.
În prezent, biserica este construită în stilul baroc constantinopolitan. La interior, impresionează prin pictura în stil neorenascentist, realizată în 1886. Construcţia cuprinde tablouri de mari dimensiuni în care sunt remarcate scenele: „Drumul Calvarului” – pe latura nordică şi „Iisus judecat în faţa lui Pilat” – peretele sudic.
Constantin Sturzu, Preot Paroh Biserica Talpalari
„Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Talpalari, cu sediul în strada Tălpălari nr. 5, Municipiul Iași, în calitate de Beneficiar implementează proiectul Realizarea documentației tehnice pentru restaurarea și consolidarea Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” – Tălpălari, proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul Subprogramului: Proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnice pentru intervenții asupra monumentelor istorice, sesiunea de finanțare 2023.”
Obiectivul general al proiectului constă în scoaterea din pericol a monumentului istoric și activarea comunității locale prin realizarea de documentații tehnice.
Constantin Sturzu, Preot Paroh Biserica Talpalari
„Perioada de implementare este cuprinsă între data semnării contractului de finanțare 1 martie 2023 și data de 15 decembrie 2023. Avem ca parteneri în cadrul proiectului Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Beneficiarii proiectului sunt Unitatea de cult Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Tălpălari și Comunitatea parohială; un public ţintă alcătuit din 15 de studenți ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, respectiv membri ai comunității Academice din Iași, istorici, specialiști, dar şi turiști veniți să viziteze Municipiul Iași. „
Valoarea totală a proiectului este de: 237.000 lei, din care valoarea finanțării acordate și contractate de INP este de 200.000 lei.