Cerealele ucrainene, unele modificate genetic, falimentează agricultorii romani

0
27

După invazia rușilor în Ucraina, au crescut importurile agricole ucrainene în spațiul comercial european. Astfel, a fost afectat grav exportul cerealelor romanești, preturile celor ucrainene fiind net inferior prin scutirile de taxe vamale.

Fermierilor romani li s-au promis, de catre oficialii Ministerului Agriculturii, sprijin din fondurile europene dar la momentul calcularii pagubelor suferite de Romania, tarii noastre i s-au alocat cei mai putini bani desi pe aici a trecut cea mai mare cantitate de cereale.

Comisia Europeană a recurs la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene. Astfel, Bruxelles-ul a propus să aloce României cea mai mică sumă de ajutor pentru agricultură. Prin urmare, țara noastră va primi doar 10 milioane de euro desi fermierii romani cer de aproape 20 ori mai mult.

Ștefan Muscă, fermier: „Este o sumă în bătaie de joc. Comunitatea europeană oricum ne-a considerat întotdeauna o piață de desfacere, totdeauna au venit cu politici de distrugere a producătorului de cereale din Romania. Este o sumă care nu ne ajută absolut deloc. Nouă ne trebuia 150 de milioane sau 200 de milioane de euro să putem să asigurăm și să ajutăm fermele care au pe stoc cereale„.

Polonia este țara care a primit cel mai mare ajutor, mai exact 29,5 milioane de euro.

Eugen Tomac, Europarlamentar: „Polonezii au un ministru care se ocupă de problemele lor serioase. Pentru că au un ministru al agriculturii care se ocupă de soarta fermierilor, nu de tot felul de povești pe care le plimbă pe la televizor Ministrul Agriculturii, Daea„.

Ca dezastrul sa fie complet, piața romanească a fost invadata de cereale ucrainene modificate genetic.

Foarte multe modificate genetic. Am avut o problemă chiar pe la Satu Mare unde s-a găsit în porumb, alfatoxină. Sunt și modificate genetic și nu mai corespund nici standardelor cerute de Europa pentru că aceste cereale au fost depozitate în campuri, nu au fost băgate în spații de depozitare”, a adaugat pentru TeleM, fermierul Stefan Musca.

Agricultorii se plang că au rămas cu tone de cereale pe stoc, iar prețurile cu care sunt obligați să le vandă în piață îi trimite spre faliment.

„Producătorul roman de cereale și de hrană în general va fi distrus. Suntem pe marginea prăpastiei. Eu chiar acum cateva zile am vandut 300 de tone de floarea soarelui cu 1,9 lei. Strigător la cer„, a adaugat Stefan Musca.

Fluxul de cereale ucrainene care tranzitează Romania este în continuare ridicat.

Fluxul este ridicat pentru a duce mai departe aceste exporturi. Faptul că,  comercianții care tranzacționau pe piața romanească  renunță la preluarea cerealelor din Romania și le preiau pe cele din Ucraina reprezintă o problemă serioasă„, a spus la TeleM, Eugen Tomac, presedintele PMP.

Subvenția de la Uniunea Europeană reprezintă singurul ajutor care mai poate salva agricultorii romani.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments