Ţinutul Zimbrului Neamţ s-a clasat pe locul III la Destinaţia anului – Comori naturale. Alţi premianţi au fost desemnaţi în cadrul unei gale, la Palatul Culturii din Iaşi.
Competiţia a fost organizată de Clubul Destinaţia Anului, la care s-au alăturat diverse instituţii, scopul fiind acela de a susţine eforturile celor implicaţi în industria turismului, pentru a se afirma ca branduri puternice, fie că e vorba oraşe, ţinuturi de legendă, parcuri de distracţie şi aventură, pensiuni, etc.
Peste 300.000 români şi-au exprimat votul până pe data de 7 aprilie, pe platforma „destinatiaanului.ro“, iar un juriu format din 100 de experţi în diverse domenii şi un studiu sociologic au stabilit clasamentul din acest an la cele nouă categorii propuse în cadrul competiţiei, gala având loc pe data de 28 aprilie a.c.Iată ceilalţi câştigători şi cei clasaţi pe locurile doi şi trei de la cele nouă categorii ale concursului. Oraşe care inspiră – Municipiul Braşov; Loc 2: Municipiul Iaşi; Loc 3: Municipiul Oradea. Tărâmuri cu istorie şi tradiţie – Ţinutul Mănăstirilor Bucovina; Loc 2: Ţara Făgăraşului; Loc 3: Tărâmul Sfinţilor Botoşani.
„Locul unde natura, viaţa sălbatică, cultura, istoria şi spiritualitatea coexistă şi se îmbină armonios“
Toate cele nouă destinaţii câştigătoare ale categoriilor vor fi prezentate în emisiunea Destinaţia Anului pe PrimaTV, începând cu iunie 2023. Revenind la Ţinutul Zimbrului, el a concurat la „Comori Naturale“ alături de Pădurea Craiului Munţii Apuseni, Geoparcul Carpaterra, Ţara Dornelor, Ţara Haţegului, Eco Maramureş, Colinele Transilvaniei şi Băile Tuşnad.
„Ţinutul Zimbrului este locul unde natura, viaţa sălbatică, cultura, istoria şi spiritualitatea coexistă şi se îmbină armonios. Este primul loc din România unde zimbrii trăiesc liberi după mai bine de 200 de ani de la dispariţie. Parcul Natural Vânători Neamţ este singura locaţie din Europa unde zimbrul se găseşte în acelaşi timp în libertate, semilibertate şi captivitate“.
Aceasta era descrierea făcută arealului din Neamţ, de către cei care au pus la cale manifestarea. În ţinut, arii protejate sunt Codrii de Aramă şi Pădurea de Argint, case memoriale (Creangă, Veronica Micle, Sadoveanu, Vlahuţă), inspiraţi de frumuseţea locurilor fiind Eminescu, Grigorescu, Hogaş sau Veronica Micle.
Anul trecut, în martie, Ţinutul Zimbrului, după ce a fost din nou nominalizat într-un clasament mondial al celor mai importante destinaţii ecoturistice din lume, Top 100 Sustainable Destinations, s-a clasat pe locul 1, decernarea premului având loc la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin.
Este singura destinaţie de ecoturism din România inclusă în acest elitist top. Ţinutul din Neamţ face parte din acest clasament internaţional după evaluări ce au vizat protejarea naturii, peisaje, conservarea moştenirii culturale, locuitori implicaţi în turism, promovarea produselor locale, etc.