Spitalul Regional de Urgente Iași este a doua clădire dupa Parlament ca dimensiune

0
175

Spitalul Regional de Urgente Iasi are toate avizele pentru ca lucrarile sa poata incepe. Astazi, la Iasi a fost prezentat modelul 3 D arhitectural al viitoarei unitati spitalicesti care va deservi intreaga regiune si care va avea 850 de paturi. Chiar daca de la demararea proiectului si pana in prezent, valoarea sa a crescut destul de mult pe fondul scumpirilor la materialele de constructii, cei care se ocupa de constructie spun ca statul va acoperi toate cheltuielile conform contractului.

Proiectul tehnic al Spitalului Regional de Urgente de la Iasi a fost transmis Ministerului Sanatatii, institutie in subordinea careia se va afla unitatea. Managerul de proiect spune ca la inceputul toamnei vom avea primele utilaje in teren.

Cristina Gafton, manager proiect

„Au fost executate toate detaliile pentru executia proiectului si furnizorii au transmis toate referatele de specialitate. Deci acum proiectul are autorizatia de construire, toate avizele si este verificat de toate stucturile de specialitate. Lucrarile preliminare constau in imprejmuire, in escavare, avem de deviat o retea de 20 de kilovolti, deci pregatirea. Scoatem stratul vegetal, cu o durata de executie de 4 luni ”.

In anul 2019, proiectul avea o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro dar in acest moment, SRU a ajuns la valoarea de 669 milioane de euro cu tot cu TVA. Sursele de finantare sunt multiple inclusiv cu un imprumut de la Banca Europeana de Investitii.

Cristina Gafton, manager proiect

„Deci tot ce inseamna angajati spitalului judetean vor fi transferati in noul spital. Vom avea pachete de training a actualului personal. Urmeaza cu sprijinul Agentiei Nationale si a Bancii Europene de investitii sa facem o strategie de resurse umane, cu Universitatea. Investim multi bani in trainingul personalului si incercam sa imbunatatim comunicarea cu pacientii. E un proiect complex. Nu e doar o construire de spital. Este a doua cladire ca dimensiune dupa Palatul Parlamentului in acest moment si are cam jumatate din suprafata lui”.

Spitalul Regional de Urgente va fi un complex de 7 etaje, cu heliport si spatii speciale. Principalele sectii vor fi: Centrul pentru cap si gat, Centrul toracic, Cetrul abdominal, Centrul pentru articulatii, coloana vertebrala si trauma, Centrul de Medicina Interna, Centrul pentru mama si copil.

Diana Cimpoeșu, medic coord.UPU-SMURD Iasi

„Ar schimba atat abordarea pacientului cat si munca in echipa, o echipa mai larga cu toate specialitatile care sa lucreze in jurul pacientului. Pentru pacient desi exista Unitatea Functionala Regionala, locurile in care este vazut un pacient critic cat si traumatic non-traumatic incepe de la UPU cu toate specialitatile si merg mai departe cu sprijinul colegilor din celelalte zone de urgente Neurochirurgie, Neurologie, Pneumologie, Urologie, Chirurgie Cardiaca”.

Conform proiectului, SRU ar fi gata in anul 2027.

Bogdan Cojocaru, prefectul judetului Iasi

In momentul de fata putem vorbi despre un proiect care sta sa inceapa constructia lui. E un pas important, alaturi de Ministerul Sanatatii cu siguranta si noi cei care reprezentam Guvernul alaturi de autoritatile locale vom depune toate eforturile asa fel incat intreaga regiune a Moldovei sa beneficieze de aceste servicii conform proiectului asumat”.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments