Armata română şi-a luat detector de mingi de golf pe post de detector de bombe

0
151

Presa britanică a avertizat că România a cumpărat un biet aparat care găseşte mingi de golf pe post de detector de bombe, droguri şi cadavre. Dispozitivul, un fals, a fost vândut în toată lumea de către un afacerist britanic.

Cotidianul britanic „Daily Mirror” a prezentat săptămâna trecută informaţii despre afacerea pusă la punct de James Mc-Cormick. Britanicul a vândut, prin firma sa ATSC, un aparat de depistat mingi de golf ca fiind un dispozitiv complex cu ajutorul căruia pot fi depistate bombe, droguri, arme şi chiar cadavre. În ultimii cinci ani, acest produs a fost comercializat în peste 20 de state ale lumii, printre care şi România.

Preţul unui astfel de produs ajungea la 60.000 de lire sterline – aproximativ 70.000 de euro. A fost distribuit în majoritatea zonelor de conflict ale lumii, cele mai multe ajungând în Irak. Presa engleză notează că multe dintre aceste dispozitive au fost vândute dubios, fiind semnalate cazuri de mită, cum a fost în Irak, unde a fost implicat un general irakian.

Acest aparat a fost folosit în România în celebrul caz al Elodiei Ghinescu. Procurorul de caz a folosit ADE 650 la sfârşitul anului trecut pentru a găsi cadavrul avocatei. Mc-Cormick are şi afaceri în România. Acesta este acţionar, alături de Stelian Ilie, la firma Mira Telecom. Există deja informaţii că Ilie ar fi vândut detectoarele de bombe şi droguri necesare aeroporturilor din România.

Ancheta privind falsul aparat a început în 2009, în Irak, unde autorităţile au cheltuit peste 80 de milioane de dolari pentru achiziţionarea falsurilor. După ce mai multe convoaie au sărit în aer, deşi erau verificate cu ADE 650, guvernul a demarat o anchetă în urma căreia generalul Jihad al-Jabiri, cel care a semnat contractul cu firma lui McCormick, a fost arestat.

Procurorii britanici au preluat şi ei cercetările şi au descoperit falsul grosolan. Escrocul îşi va primi sentinţa în luna mai. Anchetatorii au stabilit că, prin astfel de escrocherii, McCormick a făcut 70 de milioane de euro. „Dispozitivele sunt inutile, iar James Mc-Cormick ştia asta”, a spus procurorul de caz.

Pe 5 martie 2013, firma ATSC a fost dizolvată, după ce a izbucnit scandalul detectoarelor false.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments