Fostul director al AJPIS scapă cu prescripţia, dar rămâne fără o bună parte din avere

0
148

Andrei-Leonard Buiceag, fost director al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) a fost trimis în judecată încă din iulie 2017, fiind inculpat pentru „conflict de interese” şi „folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane”. În rechizitoriul lor, procurorii îl acuzau că, în perioada 21 ianuarie 2010 – 27 noiembrie 2013, împreună cu Doru Constantin Scripcariu, a participat la diverse comisii de autorizare/evaluare/examinare pentru furnizorii de formare profesională din judeţ (234 desemnări), participări pentru care a încasat mai multe sume de bani, fie de la bugetul de stat, fie de la furnizorii privaţi.

Prima sentinţă, dată în 2020, a fost cea de achitare. Procurorii au atacat-o şi au câştigat în apel. Buiceag s-a ales cu o condamnare de şase luni, dar cu suspendare. Lucru care s-a petrecut în ianuarie 2022. Câteva luni mai târziu, a apărut celebra Decizie nr.358 a Curţii Constituţionale, fostul director a profitat din plin şi a făcut contestaţie. A câştigat, pe latura penală, judecătorii au decis încetarea procesului, deoarece a intervenit prescripţia, însă pe civil, a fost curentat teribil. Prin hotărârea dată vineri, 12 mai a.c., magistraţii au dispus confiscarea sumei de 120.357 lei.

Cei doi au fost acuzați ca au facilitat participarea sotiei lui Scripcariu „în diverse comisii de autorizare/evaluare/examinare pentru furnizorii de formare profesională din județ ( 210 desemnări ) , participări pentru care aceasta a obținut / încasat  sume de bani , fie de la bugetul de stat, fie de la furnizorii privați ) „. Constantin Doru Scripcariu a fost trimis in judecata deoarece si-a votat sotia sa participe in comisiile respective iar Buiceag pentru stia de acest lucru si a permis asta. „Inculpatul cunoștea faptul că aceasta este soția  inculpatului Scripcariu Doru Constantin și fără să pună în discuție înlocuirea inculpatului Scripcariu Constantin cu supleantul său , emițând  în acest scop și deciziile de desemnare a acesteia și în temeiul aceleiași rezoluții infracționale”, au aratat procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, conform dezvaluirea.

Problemele penale nu s-au terminat insa pentru Buiceag. Acesta a mai fost trimis in judecata, intr-un alt dosar, tot de catre procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iași deoarece s-a numit pe sine si pe fosta sotie in comisiile de examinare pentru furnizorii de formare profesională din județ. Acest dosar este in curs de judecata si inca nu s-a pronuntat nicio sentinta

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments