Profesorii au intrat în grevă, începând de azi, după ce guvernul și Marius Budăi, în special, nu au găsit resurse financiare pentru profesori. La Ministerul Muncii se plătesc sporuri de milioane angajaților din birouri. 2.000 lei/lună ia un director spor de condiții grele.
Negocierile dintre sindicate și guvern au eșuat după ce revendicările de natură salarială nu au putut fi soluționate. Cu doar 24 de ore înainte, ministrul Muncii, Marius Budăi, omul cu banii din guvern și care nu mai reușește să finalizeze legea salarizării, a dat o declarație scandaloasă.
„Nu există la Ministerul Muncii un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea. Haideți să fim obiectivi”, a spus ministrul.
Budăi dă 2.000.000€ subordonaților pentru „boli închipuite”
În schimb, la Ministerul Muncii există saci de bani pentru a-i recompensa pe angajații care, din fața computerului, și-ar pune viața în pericol venind la serviciu. Newsweek România a aflat că la mai multe instituții din subordinea lui Marius Budăi se plătesc sume uriașe angajaților pentru „condiții vătămătoare și grele de muncă”. Directorii, secretarii, consilierii, funcționarii primesc spor de 15% din salariu pentru că viața le-ar fi pusă în pericol la locul de muncă. E vorba de sume cuprinse între 1.000 și 2.300 de lei lunar.
Acești bani sunt luați pentru că angajații ar fi atacați (îmbolnăviți) de praf, lumina prea slabă din birouri, undele de la computer sau imprimantă. Pentru că toate acestea le-ar provoaca diverse afecțiuni, angajații din Ministerul Muncii sunt „recompensați” cu echivalentul a 15% din salariu.
Mai jos publicăm sporurile pentru condiții vătămătoare de la Ministerul Muncii. Un secretar ajunge să ia, lunar, un spor de condiții vătămătoare de muncă de 2.300 de lei, un director ia 1.800 de lei, consilier – 1.400 lei, auditor – 1.200 lei.
În acest timp, un profesor cu 3.600 de lei net salariu primește un spor de stres de 280 de lei, după cum a descoperit Newsweek România consultând fluturașul de salarii al unor profesori.