O femeie cu o tumoare gigant de 10 cm pe creier, salvată de medici într-o operație de urgență reușită:„Această tumoră ocupa aproape jumătate din emisfera cerebrală dreaptă”

0
187

La 40 de ani, o mamă cu doi copii a învins o tumoare impresionantă datorită echipei medicale de excepție.
Tânăra mama a reușit să impresioneze echipa medicală a Spitalului de Neurochirurgie Iași. Femeie curajoasă a reușit să înfrunte și să învingă tumoarea cerebrală uriașă de 10 cm, grație intervenției urgente și specialiștilor neurochirurgi care i-au oferit o șansă la viață.

Într-o zi obișnuită, viața femeii, a fost dată peste cap de o serie de simptome alarmante. Durerile de cap insuportabile și pierderea vederii au determinat-o să caute ajutor medical de urgență. Diagnosticul șocant a venit rapid: o tumoare cerebrală de dimensiuni incredibile amenința să-i pună viața în pericol.

Fără a pierde timpul, echipa medicală a spitalului, condusă de conf. univ. dr. Lucian EVA, a intervenit prompt și a pregătit o operație de urgență pentru a îndepărta tumoarea. Operația a fost descrisă de către medici ca fiind o intervenție complicată și dificilă.

Echipa medicală a utilizat tehnici avansate și instrumente de ultimă generație pentru a accesa și a îndepărta tumoarea cu o precizie incredibilă. Intervenția a durat câteva ore, timp în care echipa medicală și-a concentrat toate eforturile și experiența pentru a asigura succesul intervenției.

Tumoarea a fost îndepărtat în întregime, iar pacienta este în siguranță. Operația a fost un succes remarcabil.
Povestea acestei femei și a echipei medicale care a salvat-o reprezintă un exemplu impresionant de curaj și perseverență. Ne amintește că în fața adversității, umanitatea noastră poate găsi resurse nebănuite pentru a învinge obstacolele.

Povestea femeii care a învins o tumoare de 10 cm datorită intervenției chirurgicale de urgență ne amintește de puterea inimaginabilă a medicinii și a voinței umane. Este o mărturie a capacității noastre de a învinge chiar și cele mai dificile provocări și ne încurajează să avem încredere în căutarea unui viitor mai sănătos și mai luminos.

Ana Maria, pacientă 40 de ani, județul Iași:

„Au zis că dacă mai stăteam două ore paralizam. Am fost la un pas… am avut un mare noroc. Le mulțumesc foarte frumos, să trăiască, să fie fericiți. Mi-au salvat viața. Sunt foarte fericită. Abia acum am văzut eu ce înseamnă viața. Eu amorțean, dar am spus că sunt de la inimă. Amorțelile le am de mult, dar luam un pic de apă cu zahăr și îmi trecea. Am sunat la salvare și a venit și m-au luat, am și vomitat. Eu am zis că nu am să fiu niciodată bolnavă în viață. Nu m-am așteptat. Mă simt foarte bine!”

Conf. Univ. Dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași:

„A fost la medicul oftalmolog și a schimbat ochelarii din cauza durerilor de cap asociate cu tulburările de vedere și, de asemenea, avea o pareză a nervului trei. Nu mai putea închide pleoapa corespunzător. S-a adresat clinicii noastre, unde a fost supusă unei investigații imagistice și surpriza a fost descoperirea unei tumori imense, cu un diametru de aproximativ 10 cm, care s-a dovedit a fi cel puțin pe imagistica efectuată la noi o tumoare benignă, un meningiom de gradul unu.

S-a realizat o embolizare preoperatorie prin intermediul unei tehnici endovasculare, adică s-au închis vasele de sânge care hrăneau acea tumoră, în scopul de a efectua intervenția chirurgicală în siguranță, atât pentru pacient în primul rând, cât și pentru confortul echipei operatorii, deoarece se știe că aceste tumori pot fi foarte bine vascularizate și pot provoca sângerări abundente în timpul intervenției chirurgicale.

Dificultatea a constat în faptul că această tumoră ocupa aproape jumătate din emisfera cerebrală dreaptă. Am analizat în detaliu dacă să scoatem tumora într-o singură intervenție sau să o îndepărtăm parțial într-un al doilea timp operatoriu, realizând a doua operație.

Fiind de dimensiuni foarte mari, exista riscul ca plasticitatea creierului să fie afectată și că acesta să nu-și revină după îndepărtarea bruscă a tumorii, mai ales că aceasta a crescut pe parcursul unei perioade îndelungate de timp.

Analizând inclusiv vascularizația tumorii pe baza studiilor angiografice efectuate, s-a putut realiza embolizarea vaselor de sânge, asigurându-se un confort intraoperatoriu foarte bun, iar tumora a fost îndepărtată într-o singură intervenție chirurgicală. Plasticitatea creierului s-a recuperat, iar afectarea a fost minimă. Creierul și-a revenit la volumul său normal.

Pacienta se simte foarte bine în prezent. A realizat că tulburarea de vedere era cauzată de tumoră, deoarece aceasta apăsa asupra centrilor responsabili de vedere, în special asupra lobului occipital.

S-a realizat o rezecție totală a acestei tumori. Urmează să fie supravegheată prin investigații imagistice, iar în cazul în care recidivează (într-un procent mic de până la 10%), se va opta pentru o radiochirurgie de tip Gamma Knife.

Particularitatea cazului constă în volumul mare al tumorii și în faptul că manifesta o simptomatologie redusă. Adică prezenta doar un deficit de vedere, care poate fi atribuit și altor cauze decât cele cerebrale, sau o pareză a nervului oculomotor.

Această situație ne-a pus într-o anumită dificultate deoarece aveam în față o pacientă tânără, fără deficite neurologice majore. După intervenția chirurgicală, indiferent de tipul acesteia (chirurgicală, embolizare sau radiochirurgie de tip Gamma Knife), era absolut necesar ca pacienta să nu prezinte niciun deficit. Lucrul acesta s-a și întâmplat, datorită echipei multidisciplinare de profesioniști care au analizat cu atenție cazul și au reușit să asigure pacientului un act medical fără complicații, asigurându-i astfel o calitate cât mai bună a vieții.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments