Costurile lucrărilor pentru modernizarea parcului din faţa Teatrului Naţional cresc cu peste 20%, până aproape de pragul de 20 milioane lei, lucrările suplimentare fiind necesare pentru finalizarea cercetării arheologice preventive.
În acest sens, Primăria pune la bătăie 3,1 milioane lei [link licitație], pe lângă cei 15,6 milioane lei deja alocați – sumă care face obiectul contractului semnat cu Conest. Cea mai mare parte a lucrărilor suplimentare vizează săpătură manuală – se estimează o cantitatea de 2.700 metri cubi.Ce s-a descoperit sub parc
Odată cu săpăturile făcute în parc, constructorul a descoperit mai multe vestigii arheologice. În documentația de atribuire aferentă lucrărilor suplimentare, Primăria a prezentat pe scurt situaţia acestora.
au fost reperate mai multe fragmente ale unor construcţii datate în perioada secolelor XIX-XX, două aducţiuni pentru apă din olane, precum şi materiale arheologice din perioada secolelor XV-XX. Ca urmare, s-a propus continuarea cercetării arheologice preventive pe porţiunea ce nu face parte din zona de protecţia a arborilor monumente al naturii (platanii, n.r.)
în primă fază a fost decopertat stratul de pământ vegetal gros de circa 0,5 metri, fiind găsit un strat de demolare format din piatră şi cărămidă spartă, precum şi resturi contemporane
după aceste două straturi, urmează un nivel de pământ negru cu resturi de ceramică de uz casnic şi resturi de oase de animale din perioada secolelor XVII-XX. Acest ultim nivel coboară până la adâncimea de 3-3,1 m faţă de nivelul actual de călcare. În cazul celor două complexe arheologice descoperite, adâncimea acestora coboară până la 4,6-5,1 m faţă de nivelul actual de călcare.
Odată ce vor fi atribuit contractul pentru lucrările suplimentare, cercetarea arheologică trebuie să se încheie într-un termen de 2 luni, astfel că raportul privind descoperirile ar putea fi gata cel mai devreme la finalul lunii august.Cercetarea este supravegheată de către personal al Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, iar săpătura pentru descărcarea arheologică va fi efectuată manual. „Scopul săpăturii arheologice este de a examina patrimoniul arheologic din zona menţionată, în contextul impus de obiectivele cercetării, cu scopul de a înţelege mai bine o înregistrare anterioară a acelui patrimoniu (realizată prin evaluare teoretică sau de teren), de a analiza şi interpreta rezultatele şi de a le disemina cât mai larg posibil”, se precizează în caietul de sarcini aferent licitației.Licitaţia pentru modernizarea parcului Teatrului Naţional a fost organizată în anul 2020, după actualizarea proiectului tehnic care fusese întocmit în jurul anului 2012. Contractul de lucrări a fost semnat în august 2021, dar lucrările efective au început în iulie 2022. Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni, termen care, în mod evident, nu va fi respectat, ceea ce nu reprezintă o surpriză având în vedere întârzierile majore la alte proiecte gestionate de Conest și finanțate de Primărie.
Cel mai probabil, lucrările vor fi gata în anul electoral 2024, adică la 4 ani de la momentul lansării licitației și la peste 10 ani de la momentul lansării proiectului.