Proiectul prin care Primăria municipiului Iași este demolat de specialiștii ieșeni. Recent, președintele Asociației Dendro-Ornamentale, ing.dr. Ionel Lupu, a arătat clar într-o scrisoare deschisă dezastrul pe care proiectul îl poate avea asupra singurei oaze de verdeață rămasă în centrul orașul.
„Primăria din Iaşi continuă planul de a construi o parcare subterană în faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”. Conform documentaţiei ataşate proiectului, dincolo de păstrarea unor fâşii înguste şi marginale de arbori, acest proiect va implica distrugerea totală a spaţiilor verzi actualmente existente în zonă”, arată documentul.
Mai exact, în urma acestei „modernizări”:
1) Esplanada Teatrului Naţional vă cuprinde mai puţine exemplare lemnoase decât în prezent, pe o suprafaţă semnificativ redusă (~33% din total).
2) Băncile din parc vor fi situate în plin soare.
3) Valoarea ecologico-protectiva a speciilor de arbori propuse înspre plantare va fi aproape nulă.
Prin urmare, planurile „peisagistice” ataşate proiectului în prezent ignora complet aspecte importante ale dezvoltării urbane durabile, neglijând protecţia omului în fata poluării atmosferice, a insolaţiei, a vântului şi a zgomotelor.
În plus, o geometrizareexcesivă a spaţiului şi o degajare exagerată a câmpului vizual vor conduce, practic, la crearea unui mic „deşert” în centrul oraşului. Menţionăm, de asemenea, ca zona a fost deja afectată de abuzuri ecologice grave, de natura penală (i.e., tăierea teilor, Blvd. Ştefan cel Mare, februarie 2013).
În întâmpinarea acestui nou potenţial dezastru ecologic, expertul în dendrologie, domnuling. dr. Ionel Lupu(Preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale „Anastasie Fatu”, Iaşi) propune mai jos măsuri alternative corectoare legate de (re)amenajarea parcului din faţa Teatrului Naţional.
Aceste documente, care cuprind observaţii legate inclusiv de starea generală a arborilor din oraş (NB: se invalidează ştiinţific afirmaţiile arbitrare ale domnului vice-primar Mihai Chirica, conform cărora teii şi castanii din Iaşi sunt afectaţi de „boli necunoscute” – de fapt, afecţiunile se datorează poluării locale – chimice, dar şi electromagnetice -, cât şi mutilărilor aduse arborilor prin”toaletări” abuzive) vor fi înaintate oficial Primăriei din Iaşi, cât şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.
Este permisă preluarea documentelor de către presă, aşa cum este imperioasă integrarea acestor informaţii în orice plan oficial de „modernizare” a zonei în speţă, arată specialiștii.
Foto: Nicușor Păduraru
Demersul dendrologilor nu a rămas fără urmări. Reprezentanții societății civile, oameni de cultură dar și ieșeni simpli au reacționat pe rețelele de socializare.
Nicușor Păduraru, fost parlamentar, lider al Grupului Civic de la Iași: „Sunt două proiecte pe o rază de 300 metri, parcări supraterane. Evident, dacă ele s-ar realiza, ar fi inutilă parcarea subterană.
Notaţi de asemenea punctul de vedere negativ al arhitecţilor şi existenţa vestigiilor Uliţei Mari a Iaşului. De asemenea, nu există un studiu de impact legat de apele subterane, Teatrul nu are fundaţie normală din cauza asta existând riscul să îi fie afectată structura de rezistenţă abia renovată. Apele sunt şi sub Mitropolie şi sub Trei Ierarhi, care, la fel, au fundaţii fragile. O lecţie urâtă avem deja la Palat: acolo subsolul e deja afectat tocmai de grabă de a face fără să gândeşti la consecinţe.
Prin urmare nu e doar protest, e mai mult decât atât. Primăria nu a făcut nicio evaluare serioasă. A aruncat buzduganul şi acum aleargă după el. Nici măcar nu ştie ce va face, mă îndoiesc că în Elveţia se întâmplă să înceapă proiecte care nu au studii complete sau în care edilii nu știu exact ce vor face!”.
Foto: poetul Emil Brumaru
Emil Brumaru, poet: „Pur și simplu nu înțeleg!!! Ce vor? Până unde merge disperțul față de cetățenii unui oraș ca Iașiul? Ce-i mână? Ce-i adună? Sufără ei, poate, de acele boli necunoscute! Blestemați să fie, mi-au stricat bătrâneţea, își bat joc, ne umilesc! Doamne, câtă aroganță!”