Trei instituții ieșene vor avea un sediu unic: încep lucrările la noul imobil care va costa 12 mil. euro

0
165

Lucrările la sediul unic pentru Parchetele ieșene (Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel) au fost autorizate recent de Primăria Iași: va fi construită o clădire nouă, în Codrescu, pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean (CJ), iar finanțarea, de 60 milioane lei, este asigurată de către guvern, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Despre această investiție se discută la Iași de aproape 10 ani: în 2015, CJ a pus la dispoziție terenul de 6.000 mp, în 2018 a fost aprobat planul urbanistic zonal, în 2021 a fost alocată finanțarea, iar în 2022 a fost organizată licitația de lucrări. Prima autorizație (pentru organizarea execuției) a fost emisă în noiembrie 2022 de către Primărie, iar cea de-a doua, care prevede execuția lucrărilor, a fost eliberată în urmă cu câteva săptămâni.Constructorul este Iasicon, firmă care și-a adjudecat licitația la care au mai concurat alte 4 companii puternice. Valoarea contractului este de 59 milioane lei, fără TVA.

Clădirea Parchetelor va ocupa un sfert din terenul disponibil şi va avea o arie desfăşurată construită de aproape 9.500 mp, în condiţiile unui regim de înălţime cu subsol, parter şi 3 etaje. Pe acoperiş vor fi amenajate panouri fotovoltaice, în timp ce parcarea va avea 76 de locuri: 38 la subsol şi 38 la nivelul solului – de remarcat că, inițial, erau prevăzute doar 38 de locuri de parcare la nivel suprateran.

Clădirea va găzdui sediile Parchetelor de pe lângă Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel: în incinta clădirii vor fi amenajate camere de anchetă, camere de recunoaştere din grup, camere pentru corpuri delicte, documentare (centru de presă), birou specialişti antifraudă, birou documente clasificate, spaţii pentru arhive, spaţii pentru servere, săli de şedinţe şi săli de seminarii.

„Prin edificarea unui sediu unic pentru cele trei instituţii, se va obţine cadrul necesar desfăşurării activităţii unităţilor de parchet în conditii normale, separarea fluxurilor de acces în imobil cu circulaţii separate pentru personal, public şi arestaţi, cu evitarea, pe cât posibil, a intersectării acestora, păstrarea în cele mai bune condiţii a actelor şi dosarelor aflate în arhiva sau în lucru, cât şi asigurarea celorlalte spaţii necesare”, se arată în nota de fundamentare aferentă aprobării investiţiei de către guvern.

Castanul sălbatic de pe teren va fi păstrat, dar alţi copaci vor fi tăiaţi

În caietul de sarcini aferent licitaţiei organizate anul trecut s-a făcut o trecere în revistă şi a istoricului amplasamentului din Codrescu. Potrivit sursei citate, pe teren se aflau ruinele fostelor grajduri regale, dar care au fost complet demolate, fiind încă vizibile unele porţiuni de elevaţii ale fostelor fundaţii, pardoseli sau porţiuni de frontoane cuprinse în gardul împrejmuitor. Astfel, după demolarea imobilelor, lotul a fost semi-abandonat o lungă perioadă de timp până s-au clarificat aspectele juridice ale proprietăţii sale, timp în care vegetaţia sălbatică a pus stâpânire pe o zonă importantă din incintă.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments