Cea mai discretă milionară a Iașului, abonată la patrimoniul CTP. Flota auto a Iașului, vândută la fier vechi

0
5721

A adunat o avere din deșeuri, iar acum deține o afacere care produce venituri anuale de peste 30 milioane de euro. Maria Busuioc, administratorul firmei Covial CVA, societate ieșeană ce se află în topul național al firmelor care se ocupă de recuperare, colectare, demontare, tratare şi eliminare deşeuri, a intrat de anul trecut și în afaceri imobiliare. În cursul anului trecut a cumpărat toate tramvaiele scoase din circulație la Botoșani, iar luna aceasta a început să-și adjudece și patrimoniul Companiei de Transport Public Iași, ale cărei active sunt valorificate ca fier vechi, respectiv autocare, peste 80 de autobuze, microbuze și autoturisme

Primăria Iași a scos la vânzare, ca fier vechi, parcul auto al CTP, format din peste 80 de autobuze vechi, autocare, microbuze sau autoturisme, de la prețul de 140 mii euro. Mașinile au fost radiate din circulație după doar câțiva ani de folosință și casate. Ulterior, a fost organizată o procedură de licitație în vederea valorificării lor ca fier vechi. Împărțită pe 4 loturi, licitația a adunat hale, stații de alimentare cu carburanți, cabine de vopsit tramvaie, tonete de bilete, macaze, platforme hidraulice, city light-uri, elevatoare, cabine loto prono, microbuze Renault, tractoare, remorci, trailere, autocare Mercedez, motostivuitoare, autobuze Vanhool, (n.r. achiziționate de Primărie în anul 2009, în contextul modernizării căii de rulare a tramvaielor. Autobuzele Van Hool A500 au circulat la Iași până în luna octombrie 2017, ultimele 10 unități active fiind înlocuite de noile autobuze Isuzu Citiport), 15 autobuze DAF 15, 11 microbuze și, aproximativ 40 de autobuze DEN OUDSTEN, (n.r. practic tot lotul achiziționat de Primărie în anul 2013 de la societatea Womy, dealer de vehicule la mâna a doua. Autobuzele au aparţinut HTM Personenvervoer NV, Haga, fiind produse între 1996 şi 2002). Pentru cele 85 de mijloace de transport, prețul de pornire a fost 691.987 lei, echivalentul a 140 mii euro.

Covial nu are competitor la licitațiile de fier vechi

Procedura care a fost împărțită în patru loturi a adunat 11 oferte de la tot atâtea firme. A fost adjudecat doar lotul 4, pentru care prețul de pornire a fost de 1.965.019 lei. Procedura a fost adjudecată de către SC Covial CVA SRL – un operator economic autorizat pentru colectarea și tratarea vehiculelor scoase din uz, cu puncte de colectare în mai multe orașe din regiunea Moldovei, pentru suma de 2.418.000 lei. Lotul 4 a avut în component utilaje și instalații precum prese, mașini de șlefuit, de frezat, compresoare, cricuri hidraulice, macarale pivotante, mașini de spălat cu presiune, aspiratoare, schele, motopompe, grupuri electrogen, țevi sau aparate de sudură, practice cam tot ce ar avea nevoie în activitate o firmă cu obiectul de activitate al Covial CVT. Reamintim faptul că, în urmă cu un an, firma Covial CVT A a reușit să își adjudece vechiul parc de tramvaie al societății de transport din Botoșani – Eltrans SA. În urma licitației organizate de administrația publică din Botoșani, Covial CVT și-a adjudecat un lot de 21 de tramvaie cu suma de 640.500 de lei.

Milionară în euro din gunoaie

Firma care și-a adjudecat aceste loturi de echipamente și mijloace de transport scoase din circulație a fost înființată în 2015 iar acum numără 113 angajați, are o cifră de afaceri declarată pe anul trecut de 130 milioane lei și un profit anual de aproape 2 milioane de euro, asta după ce, în anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 30 milioane de euro și un profit de 3 milioane euro, situându-se, de câțiva ani consecutiv, în fruntea firmelor care se ocupă de recuperare, colectare, demontare, tratare şi eliminare deşeuri la nivelul judeţului Iaşi.

Cu un astfel de profit, administratorii firmei s-au apucat să își diversifice acțiunile și pe zona imobiliară. Astfel, în urmă cu un an și ceva, Maria Busuioc, administratorul firmei Covial CVA s-a apucat de construit un cartier rezidențial pe strada Viticultori, din Iași, cu acces din Aleea Sadoveanu. Terenul supus acestei investiții are o suprafață de 9.000 de metri pătrați, cu o valoare de piață de aproximativ 2 milioane de euro. Blocurile care vor defini acest cartier nu vor depăși regimul de înălțime de P+3. Maria Busuioc mai este și administrator al Fundației Cristești cu sediul în Valea Lupului, ONG înființat în 2019, ce a reușit performanța de a avea active de 1,5 milioane lei și profit de jumătate de milion lei, la finele anului trecut.

3.8 4 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments