Taxe nesimțite și condiții zero în spațiile de învățământ și practică ale UMF Iași. Studenții folosesc ustensile legate cu scoci și vechi de 30 de ani, pereții din cămine au mucegai, iar vestiarele sunt ca niște debarale

0
3099

În timp ce conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi se lauda cu proiectele de infrastructura, studentii sunt nevoiti sa invete in conditii greu de imaginat. Totul a iesit la iveala dupa ce sute de studenti de la toate facultatile au protestat in fata institutiei fiind nemultumiti de noile modificari de regulamente. Studentii spun ca vor plati taxe mai mari iar conditiile nu s-ar fi schimbat deloc, lucru prin care nu s-ar justifica marirea lor la 10.000 lei din toamna. Nici la capitolul materiale didactice universitatea nu ar sta foarte bine, studentii afirmand ca exista laboratoare cu lame care sunt folosite de 30 de ani. Asta dupa ce mii de studenti straini „pompeaza” sume importante in bugetul universitatii. In special la Facultatea de Medicina Generala si Facultatea de Medicina Dentara unde studiaza cele mai multe persoane.

În ședința Senatului UMF Iași din 30 mai a fost votată majorarea taxelor de cazare cu până la peste 50% din prețul inițial, cu valori cuprinse între 50 și 150 de lei pe lună, în funcție de cămin. Taxa de școlarizare pentru studenții care vor intra în anul I a fost majorată de la 8.500 la 10.000 lei, deși condițiile de admitere trebuie publicate cu cel puțin 6 luni înainte, iar studenții nu au fost consultați cu privire la decizie. Taxarea fără consimțământ este furt: nu pot fi crescute taxele fără acordul expres al studenților și fără îmbunătățirea condițiilor deja existente. Hotărârea a fost ținută „la sertar” o perioadă pentru a reduce din termenele legale de contestație.


Catalina Luncanu, studenta UMF Iasi: „Ceea ce a pus capac nu a fost faptul ca vor prezenta obligatorie la cursuri, ci faptul ca ei au dat-o peste noapte, nu au cerut nicio parere. Noi am aflat de aceasta sedinta ulterior si decizia s-a luat Vorbim despre o prezenta care totusi… Sunt multe cursuri la care te duci si stai degeaba. Efectiv adormi in banca, sunt profesori care citesc de pe slide-uri in loc sa ni se prezinte materia cum trebuie. Avem colegi cu familii, copii mici si nu poti sa ii lasi mereu singuri. Sunt oameni care lucreaza ca sa isi platesca taxa.”

O studenta la Specializarea Nutritie si Dietica spune ca a luat decizia de a se inscrie la aceasta facultate in anumite conditii. Ea are un job cu norma intreaga si spune ca este destul de dificil sa ai prezenta la cursuri de 100% si sa te imparti si cu locul de munca.

„In clipa in care ne-am inscris la aceasta facultate ni s-au prezentat niste conditii. Noi ne-am putut asuma ca terminam facultatea cu conditiile prezentate la inceput. Nu cred ca trebuie sa ne schimbe aceste conditii pentru ca foarte multi suntem in risc de abandon universitar si asta nu e in regula si este si in defavoarea lor Noi toti platim taxe, la a doua facultate. Au si ei de pierdut. Pierd si bani, pierd si respectul.”

Spre deosebire de alte universități de medicină și farmacie, UMF Iași oferă studenților un program complet dezorganizat, cu ore de la 7:30 la 19:30, care duce la epuizare fizică și psihică.

4.7 14 votes
Article Rating


Articolul precedentTraseul autostrazii A8 în zona Horlești rămâne cel avizat inițial
Articolul următorȚepari de milioane de euro! Euro-Evi, în capul mesei șmecherilor care țepuiesc statul, dar afacerile le merg ca pe roate
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments