Ortacii de la cele trei mine neviabile (Petrila, Paroşeni şi Uricani), incluse în programul guvernamental de închidere până în 2018, au întrerupt lucru şi protestează faţă de faptul că huila pe care o extrag din exploatările miniere este refuzată la achiziţie de Complexul Energetic Hunedoara, singurul loc unde minele din Valea Jiului livrează cărbunele.
Protestele minerilor au început în dimineaţa zilei de joi, când cei 200 de angajaţi intraţi în subteranele minei Paroşeni, în schimbul unu, au refuzat să iasă din mină. Nemulţumirea oamenilor a fost legată de neînţelegerile dintre conducerea Complexului Energetic Hunedoara şi conducerea Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor din Valea Jiului: în timp ce pentru huila din minele neviabile CEH oferă 43 de lei pe gigacalorie, administratorii minelor vor păstrarea preţului de 69 de lei pe gigacalorie. Mai mult, în afara disputelor legate de preţ, minerilor li s-a spus că CEH nu mai poate primi huila, pentru că nu are unde să o depoziteze: atât termocentrala din Paroşeni, cât şi cea din Mintia, ambele intrate în CEH, au silozurile pline.
Astfel, de luni, CEH a refuzat să mai preia cărbunele scos la suprafaţă de angajaţii din minele neviabile. Minele au rămas cu cărbunele nelivrat, iar angajaţii lor se tem că dacă nu mai au unde să dea cărbunele extras vor rămâne fără locuri de muncă în scurt timp.
În această dimineață unui miner din subteran i s-a făcut rău și a fost scos de urgență și transportat la spital. Directorul Complexului Energetic Hunedoara refuza sa vină la negocierile solicitate de liderii minerilor.
Ministrul Economiei Varujan Vosganian şi premierul Victor Ponta spun că au găsit o soluţie pentru rezolvarea situaţiei tensionate de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani.
„Am vorbit dimineaţa cu primul-ministru şi am convenit ca miercuri, în şedinţa de Guvern, de miercuri, să discutăm trecerea celor trei mine la Complexul Energetic Hunedoara”, a declarat pentru HotNews.ro Varujan Vosganian. Acesta a explicat că există o situaţie de discriminare în condiţiile în care cărbunele de la cele trei mine care urmează să fie închise este cumpărat la un preţ mult mai mic decât de la minele considerate viabile. Ministrul Vosganian și premierul Ponta au fost chemați de mineri în Valea Jiului pentru a discuta soluțiile împreună. Dacă șeful Executivului a menționat că astăzi se află în vizită oficială în Spania, ministrul Economiei nu a precizat dacă va fi prezent sau nu la solicitarea protestatarilor.
Circa 2.400 de oameni mai lucrează în exploatările din Paroşeni, Petrila şi Uricani. Activitatea în minele neviabile, paralizată Protestele celor 200 de mineri au stârnit o reacţie în lanţ. Minerilor din subteranele exploatării miniere Paroşeni li s-au alăturat ortacii din celelalte schimburi, 2, 3 şi 4, ar şi minerii de la celelalte mine neviabile, Petrila şi Uricani, şi personalul auxiliar al acestor mine. „În prezent, peste 1.100 de mineri de la cele trei mine sunt blocaţi în subteran şi protestează, iar alţi 300 de angajaţi din cadrul TESA li s-au alăturat protestului ”, a precizat Lazlo Domokoş, liderul Sindicatului „Huila” care reprezintă minele neviabile.
Ceilalţi 1.000 de angajaţi care nu s-au putut ralia protestelor minerilor din Paroşeni, Petrila şi Uricani sunt în concediu legal sau medical. Negocieri cu trimişii guvernului Liderii minerilor s-au deplasat în această dimineaţă la Prefectura Hunedoara pentru a se întâlni cu conducerea CEH şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei.
Ieri, negocierile dintre şefii minelor neviabile şi CEH nu au ajuns la niciun rezultat. Daniel Andronache, managerul Complexului Energetic Hunedoara, le-a propus reprezenanţilor Societăţii Naţionale de Închidere a Minelor preluarea cărbunelui în custodie de către CEH, însă aceştia au refuzat.
Valea Jiului, una dintre cele mai sărace zone din judeţul Hunedoara, a fost măcinată în ultimele două decenii de probleme sociale. Declinul aglomerării urbane s-a accentuat după anul 1995, o dată cu primele disponibilizări masive din minerit, iar în prezent cele şase oraşe din Valea Jiului (Petrila, Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni şi Uricani) supravieţuiesc cu greu situaţiei dificile din economie.
(Sursa: adevarul.ro)